2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spanyolország teljesen átállna a megújuló energiaforrásokra

Spanyolország is felismerte a tiszta energia fontosságát, ezért a tervek szerint 2050-ig 100 százalékban megújulókból fedezné villamosenergia-ellátását. Ha az országnak sikerül ezt megvalósítania, akkor az üvegházhatású gázok kibocsátása 90 százalékkal csökkenhetne 1990-es képest.

Megújuló céljainak elérése érdekében a spanyol kormány legalább 3000 megawattnyi szél- és napenergia-kapacitást építene ki évente.

Mint kiderült, a fosszilis üzemanyag és a szénhidrogén kitermeléséhez, illetve frakcionálásához szükséges új engedélyek kiadását betiltanák, és az állami költségvetés ötödét a klímaváltozás enyhítésére tennék félre. Az éghajlatváltozás csillapítására szánt tartalékok arányát pedig 2025-től tovább növelnék.

„A spanyol törvénytervezet egy kiváló példája a párizsi klímamegállapodásnak” – mondta Christiana Figueres, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének (UNFCCC) korábbi ügyvezető titkára.

Egyre több ország dönt a napenergia mellett Fotó: Pixabay

A kormány már korábban visszavonta a vitatott „napadót”, amely eddig megakadályozta, hogy Spanyolországban növekedésnek induljon a megújulóenergia-szektor. Emellett az új törvény alapján 2030-ig 35 százalékra növelnék a zöldenergia arányát.

Az energiahatékonyság a következő 11 évben 35 százalékkal javulna az intézkedéseknek köszönhetően, és a kormányzati, illetve állami hatóságok ezentúl csak olyan ingatlanokat bérelhetnének majd, amelyeknek közel nulla az energiafogyasztása.

Laurence Tubiana, a European Climate Foundation vezérigazgatója szerint

a szénsemlegessé válás célkitűzésével a spanyol kormány megmutatja a világnak, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem véresen komoly.

Egyelőre nem derült ki, hogy mikortól szűnne meg teljesen a szén-, illetve az atomenergia-termelés, de azt már tudni lehet, hogy a dízel-, illetve benzinmotorral futó új autók gyártását 2040-ig tolnák ki.

Neked ajánljuk
A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Napenergiával működhet a pécsi Hullámfürdő is 100 Coop üzlet működhet napenergiával A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam