2019. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spanyolország teljesen átállna a megújuló energiaforrásokra

Spanyolország is felismerte a tiszta energia fontosságát, ezért a tervek szerint 2050-ig 100 százalékban megújulókból fedezné villamosenergia-ellátását. Ha az országnak sikerül ezt megvalósítania, akkor az üvegházhatású gázok kibocsátása 90 százalékkal csökkenhetne 1990-es képest.

Megújuló céljainak elérése érdekében a spanyol kormány legalább 3000 megawattnyi szél- és napenergia-kapacitást építene ki évente.

Mint kiderült, a fosszilis üzemanyag és a szénhidrogén kitermeléséhez, illetve frakcionálásához szükséges új engedélyek kiadását betiltanák, és az állami költségvetés ötödét a klímaváltozás enyhítésére tennék félre. Az éghajlatváltozás csillapítására szánt tartalékok arányát pedig 2025-től tovább növelnék.

„A spanyol törvénytervezet egy kiváló példája a párizsi klímamegállapodásnak” – mondta Christiana Figueres, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének (UNFCCC) korábbi ügyvezető titkára.

Egyre több ország dönt a napenergia mellett Fotó: Pixabay

A kormány már korábban visszavonta a vitatott „napadót”, amely eddig megakadályozta, hogy Spanyolországban növekedésnek induljon a megújulóenergia-szektor. Emellett az új törvény alapján 2030-ig 35 százalékra növelnék a zöldenergia arányát.

Az energiahatékonyság a következő 11 évben 35 százalékkal javulna az intézkedéseknek köszönhetően, és a kormányzati, illetve állami hatóságok ezentúl csak olyan ingatlanokat bérelhetnének majd, amelyeknek közel nulla az energiafogyasztása.

Laurence Tubiana, a European Climate Foundation vezérigazgatója szerint

a szénsemlegessé válás célkitűzésével a spanyol kormány megmutatja a világnak, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem véresen komoly.

Egyelőre nem derült ki, hogy mikortól szűnne meg teljesen a szén-, illetve az atomenergia-termelés, de azt már tudni lehet, hogy a dízel-, illetve benzinmotorral futó új autók gyártását 2040-ig tolnák ki.

Neked ajánljuk
Átadták Nógrád megye legnagyobb napelemparkját Európai rekorder lehet az Audi gigantikus méretű naperőműve Spanyolország fallal védekezne az elsivatagosodás ellen Videón Alaszka fél évszázados jégolvadása Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam