2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási napelemes beruházás indul Törökországban

Hamarosan felépülhet az első nagy törökországi naperőmű, amely Karapinarban kap helyett. A létesítményt a tervek szerint 2019-től helyezik majd üzembe, kapacitása pedig várhatóan 1,2 gigawatt lesz. A megújulóprojekt azonban ezzel még nem ér véget. 

Nemcsak Karapinarban, az ország más pontjain is több napelemes beruházás indul. A török energiaügyi minisztérium két pályázatot írt ki fotovoltaikus létesítmények kiépítésére, amelyek teljesítménye összesen 1 gigawatt lesz. A naperőműveket három régióban hozzák létre az ország déli és délkeleti részén: Sanliurfa-Viransehirben egy 500 megawattos, Hatay-Erzinben egy 200, míg Nigde-Borban egy 300 megawattos naperőművet építenek. Az építkezést az engedélyek megadásától számított két éven belül előkészítik, öt évre rá pedig már a termelésnek is el kell indulnia. 

Az egymilliárd dollár értékű projekt még csak a kezdet: a török energiapolitika egyik legfontosabb célja, hogy támogassa a megújuló energia termelését.

2023-ig legalább 30 százalékra növelnék az áramtermelésen belül a megújuló energia arányát.

Törökország is felismerte a napenergia előnyeit Fotó: Freepik

Jelenleg az ország nagymértékben az importtól függ, a belföldi barnaszén-készletek, megújuló energiaforrások, fa- és biomassza-alapú erőművek csak az elsődleges energiafelhasználási igények körülbelül 25 százalékát fedezik. 2023-ra 14 gigawattra, míg 2030-ig 38 gigawattra növelnék a napenergiából származó áramtermelést.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam