2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Alpokban is hatékonyak a napelemek

A zürichi kantonban működő elektromos művek tavaly október óta a hegyekben teszteli a napelemek hatékonyságát. A szakemberek 20 szolárpanelt helyeztek el az Alpokban lévő Parsennben, 2500 méteres magasságban – a minap az eredményekről is beszámoltak. 

A kísérleti rendszert azért építették ki, mert a szakértők úgy vélték, hogy a hegyekben sokkal több áram termelhető, mint a síkvidékeken. Ugyanakkor az a kérdés megválaszolatlan maradt, hogy hogyan lehet az Alpokban lévő áramtermelést maximalizálni.

Az első jelentés most készült el, s a 2017. október és 2018. május közötti időszakot öleli fel. Danilo Grunauer, az EKZ projektvezetője közölte, hogy az első eredmények megerősítették az előzetes számításaikat és szimulációikat. Különösen a kétoldalas, meredeken elhelyezett modulok bizonyultak hatékonynak – ezek

sokkal több áramot termeltek, mint egy alacsonyabban fekvő területen működő fotovoltaikus létesítmény.

Télen is hatékonyak a napelemek Fotó: Pexels

Ennek oka, hogy a hegyekben magasabb a besugárzási intenzitás, kevesebb a köd, és a hó is visszaveri a napfényt. Az utóbbi jelenség (albedó) különösen nagy hangsúlyt kap a kétoldalas modulok esetében, hiszen így a visszaverődő napfény is feldolgozható.

A tesztidőszak 2022-ig tart; az addig összegyűjtött adatok igen értékesek lesznek a szakemberek számára. 

Neked ajánljuk
Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam