2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét rekordot döntött az energiafogyasztásunk

Az előző évhez viszonyítva Magyarország bruttó hazai villamosenergia-termelése 2,62 százalékkal nőtt – a nagyerőművek termelése 2,31 százalékkal, a kiserőműveké pedig 4,34 százalékkal. A teljes bruttó villamosenergia-felhasználás hazánkban 2,21 százalékkal növekedett 2017-ben. 

Kilencedik alkalommal jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal  (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) közös kiadványa a nemzetközi és a magyar villamosenergia-rendszerről. Az adatokból kiderült, hogy

2017-ben a bruttó hazai villamosenergia-termelés mellett a felhasználás és a rendszerterhelési csúcs is megdőlt.

A MEKH közleményében azt írja, hogy az engedélyköteles erőművek adatai alapján a villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképessége 2017. december 31-re a bázishoz képest mintegy 0,48 százalékkal, 8617 MW-ra emelkedett, zömében az új napelemegységek hatására.

Tavaly nőtt a hazai villamosenergia-rendszer terhelése Fotó: Pixabay

Mint kiderült, az év végére az engedélyköteles és a nem engedélyköteles fotovoltaikus beépített teljesítőképesség megközelítette a 350 MW-os értéket, amely 37,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ebből a háztartási méretű fotovoltaikus termelők beépített teljesítőképessége mintegy 240 MW volt. 

Az országos energiafelhasználási mutatók mellett a kiadvány egyebek mellett kitér az erőművek főbb termelési adataira is, ahogy a villamosenergia-fogyasztás gazdasági ágankénti bontása, illetve az európai villamosenergia-rendszerek jellemzői is nyomon követhetők. 

Neked ajánljuk
Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia A fa az új szén? Ingyen használható villanykutakat telepített az Aldi és az E.ON ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam