2019. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Átadták hazánk legnagyobb naperőművét, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában kapott helyet. A létesítmény évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes.

A naperőmű átadásán Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte: a kormány szándéka a tiszta, okos és megfizethető energia előállítása, az energiaellátás biztonságának erősítése és az energiaszektor klímabarát átalakítása is.

A felsőzsolcai létesítmény erősíti az ellátásbiztonságot, szénhidrogén-importot vált ki, és villamosenergia-igényt mérsékel, amivel támogatja a fogyasztók energiafüggetlenségét és elősegíti a fenntartható rezsiköltségek biztosítását

– tette hozzá.

Ez Magyarország legnagyobb naperőműve Fotó: MTI/Vajda János

„A fotovoltaikus megújuló villamosenergia-termelés részaránya a hazai bruttó termeléshez képest jelenleg még csak 0,5 százalékos, ugyanakkor ugrásszerű bővülésre lehet számítani, középtávon a 3000 megawattot megközelítő beépített fotovoltaikus teljesítmény sem tekinthető irreálisnak” – mondta az államtitkár.

Az MVM-csoport idén 110 naperőmű építését kezdte meg megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, a cégcsoport egy éven belül a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő lesz az országban. A hét önálló projekt keretében megépülő erőművek összkapacitása 104,2 megawatt lesz, a megtermelt villamos energia mennyisége pedig évente meghaladja a 110 gigawattórát. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, csaknem 100 ezer ember villamosenergia-szükségletét biztosítja. A beruházási költségek mintegy 35 százalékát uniós forrás biztosítja, 65 százalékát pedig az MVM-csoport fedezi.

Mint kiderült, hazánk legnagyobb naperőműve tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi, ehhez hasonló naperőműpark épül Pakson is.

Neked ajánljuk
Németország tovább erősít napenergiában Naperőműtelep épül Heréden Hamarosan felépülhet Görögország naperőmű-hálózata Már lehet regisztrálni az idei „TeSzedd!” -re Mi fán terem az erdő? 1–3. rész
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam