2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Átadták hazánk legnagyobb naperőművét, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában kapott helyet. A létesítmény évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes.

A naperőmű átadásán Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte: a kormány szándéka a tiszta, okos és megfizethető energia előállítása, az energiaellátás biztonságának erősítése és az energiaszektor klímabarát átalakítása is.

A felsőzsolcai létesítmény erősíti az ellátásbiztonságot, szénhidrogén-importot vált ki, és villamosenergia-igényt mérsékel, amivel támogatja a fogyasztók energiafüggetlenségét és elősegíti a fenntartható rezsiköltségek biztosítását

– tette hozzá.

Ez Magyarország legnagyobb naperőműve Fotó: MTI/Vajda János

„A fotovoltaikus megújuló villamosenergia-termelés részaránya a hazai bruttó termeléshez képest jelenleg még csak 0,5 százalékos, ugyanakkor ugrásszerű bővülésre lehet számítani, középtávon a 3000 megawattot megközelítő beépített fotovoltaikus teljesítmény sem tekinthető irreálisnak” – mondta az államtitkár.

Az MVM-csoport idén 110 naperőmű építését kezdte meg megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, a cégcsoport egy éven belül a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő lesz az országban. A hét önálló projekt keretében megépülő erőművek összkapacitása 104,2 megawatt lesz, a megtermelt villamos energia mennyisége pedig évente meghaladja a 110 gigawattórát. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, csaknem 100 ezer ember villamosenergia-szükségletét biztosítja. A beruházási költségek mintegy 35 százalékát uniós forrás biztosítja, 65 százalékát pedig az MVM-csoport fedezi.

Mint kiderült, hazánk legnagyobb naperőműve tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi, ehhez hasonló naperőműpark épül Pakson is.

Neked ajánljuk
Újabb naperőműveket fogott munkára a Photon Energy Spanyolországban napenergiával kereskedhetnek a háztartások Újabb innovatív technológia teheti vonzóbbá a napelemeket Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam