2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lelassult a megújuló energia terjedése

Lassul a megújuló energiaforrások terjedése és az energiahatékonyság javulása az unióban. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az országoknak fokozniuk kell az erőfeszítéseiket ahhoz, hogy 2020-ra elérjék a 20 százalékos megújuló részarányt. 

A megújuló energiaforrások aránya a teljes energiamixen belül 17,4 százalékra nőtt az előző évi 17 százalékról 2017-ben az EU-ban – derül ki az EEA előzetes adataiból.

A lassulás oka részben az, hogy 2015-től ismét növekszik a teljes fogyasztás,

és 2017-ben is ez volt a helyzet. 

Aggasztóan lassul a nap- és szélenergia terjedése Európában Fotó: Pixabay

A célkitűzés értelmében az EU 2020-ra 20 százalékos megújuló részarányt érne el a teljes energiafogyasztáson belül, továbbá 20 százalékkal mérsékelné üvegházgáz-kibocsátását 1990-hez képest, illetve 20 százalékkal javítaná energiahatékonyságát, ám ez utóbbi nem kötelező a tagállamokra nézve.

Az EU új, 2030-as energia- és klímapolitikai céljai jelenleg is véglegesítés alatt vannak, amelyek keretében új szén-dioxid-kibocsátási számokat határoznak meg a személyautók számára, de a teherautók emisszióját is csökkentenék – erről itt írtunk bővebben. 

Az Európai Bizottság a napokban prezentálja 2050-es forgatókönyveit, köztük egy zéróemissziós szcenáriót is, amely az évszázad közepére nullára csökkentené az EU üvegházgáz-kibocsátását.

Neked ajánljuk
Nagy-Britannia is nemet mond a belső égésű motorokra Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra Rekordmeleg esztendőt hagyunk magunk mögött Önkéntes egyetemisták járvány idején Miért jó a bio?
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam