2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdi a termelést Paks 2 minta-atomerőműve

Már most decemberben kereskedelmi üzemben termeli az áramot a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja. A Szentpétervártól mintegy 70 kilométerre, a Finn-öböl partján lévő, VVER-1200-as technológiával épült új 1-es és 2-es egységek a Paks 2 beruházás mintájául szolgálnak. 

Alekszandr Beljajev, a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés főmérnökének elmondása szerint az elmúlt egy évben elvégeztek minden tesztet, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja a 60 évre tervezett üzemidő során megbízhatóan működtethető elektromos áram és hőenergia termelésére.

A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja 2017 decemberére készült el. A reaktort üzembe helyezve 2018 márciusában kapcsolták a hálózatra a blokkot, miután próbaüzemben beindították a turbinát és a generátort. November végi adatok szerint a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja az északnyugat-oroszországi egységes energiarendszerbe több mint 2,4 milliárd kilowattóra (kW/h) áramot táplált – tette hozzá.

A Leningrádi Atomerőmű Fotó: rosenergoatom.ru

Mindeközben épül már a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 2-es blokkja, amelyet a tervek szerint 2020-ban adnak át, és 2021-ben kezdődik a kereskedelmi célú áramtermelés. Alekszej Birjukov, a Leningrádi Atomerőmű a 2-es kiépítés 2-es blokkjának szerelési munkájáért felelős vezetője kiemelte, hogy a munkákkal az ütemterv szerint haladnak. 

Neked ajánljuk
A románok egyedül is belevágnának az atomerőmű-építésbe? Atomenergia a klímavédelemben Bővül a bátaapáti hulladéktároló Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam