2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Süli János: a klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani

A klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani, az atomerőművek folyamatosan képesek előállítani az ipar és a lakosság számára szükséges áramot – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten, a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián.

Az energiaellátás biztonságát, valamint a gazdaságossági és a klímavédelmi szempontokat is figyelembe véve Magyarországnak nincs más alternatívája, mint atomerőmű építése – emelte ki előadásában Süli János. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a kormányzat támogatja a megújuló energiák arányának növelését, és a megújulókra is számít az ország áramellátásában.

Paks 2 látványterve Forrás: MVM Paks II. Zrt.

A tárca nélküli miniszter felidézte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. elemzését, amely szerint 2030-ra a magyar ipari és lakossági felhasználóknak 3500–5000 megawatt közötti hazai plusz kapacitásra lesz szükségük, ez is indokolja a két új paksi blokk megépítését – fejtette ki.

A magyar villamosenergia-felhasználás átlagosan 30 százalékát kell importból biztosítani, de vannak időszakok, amikor ennél jóval több behozatalra van szükség – mondta el Süli János. 

A gazdaság erősödésével együtt folyamatosan nő az áramszükséglet, ugyanakkor a hazai erőművek többsége elöregedett.

A paksi beruházás nélkül Magyarországnak öt-tíz éven belül jelentős ellátási problémái lennének

– fogalmazott. Hozzátette, hasonló a helyzet egész Európában, egyre több nagy erőművet kell majd leállítani, és még nem tudni, mivel pótolják majd a kieső kapacitásokat.

Süli János a paksi beruházás helyzetéről szólva elmondta: a következő, kiemelten fontos lépés a létesítésiengedély-kérelem megszerzése. Elsődlegesek a biztonsági szempontok, ezt szem előtt tartva kell a tervezést, illetve az engedélyeztetést végrehajtani – jelezte.

Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Országos naperőműboom várható A harkányi önkormányzat felkészül a csapadékvíz elvezetésére Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: kadarka.net
Vissza
Hírfolyam