2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készül az új nemzeti energiastratégia

Tiszta, okos és megfizethető energiát kell biztosítani a magyar fogyasztóknak – ezt a célt fogalmazza meg az innovációs tárca készülő új nemzeti energiastratégiai koncepciója – mondta Kaderják Péter államtitkár egy budapesti konferencián. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencia keddi napján beszélt arról, hogy a tárca dolgozik a jelenleg hatályban lévőt felváltó új stratégián, amelyben négy fő programot szeretnének megvalósítani.

Az államtitkár kiemelte a fogyasztók központi szerepét az energiastratégiában, az energiaellátás biztonságának erősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint az innovatív megoldások ösztönzését, amelyek segítik a gazdaság növekedését.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára Fotó: Origo

Kaderják Péter elmondta:

Magyarország 2030-ra 40 százalékkal tudja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es állapothoz képest.

– és ezt a gazdasági növekedés fenntartása mellett kívánják végrehajtani, tette hozzá.

Az üvegházhatású gázok kibocsátását jelentős részben az energiaszektor okozza; a kibocsátás csökkentését úgy kívánják megoldani, hogy az ne csak a klímavédelem szempontjából jelentsen hasznot a magyar embereknek, hanem segítsen abban is, hogy fenntartható módon alacsony rezsiköltségek mellett fogyasszanak energiát – fejtette ki az államtitkár.

Kiemelten fontosnak nevezte a kormányzati célok közül egyebek mellett az energiatakarékosság, az energiahatékonyság minden formájának ösztönzését, különösen az épületenergetika területén. Kaderják  kitért arra, hogy a megújuló energiák terjedésének és hasznosításának ösztönzése a klímavédelem mellett hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország kevesebb földgázt vagy olajat importáljon, tehát ellátásbiztonsági szempontból tartják kiemelten fontosnak.

Neked ajánljuk
Jövőre is megéri napelemre váltani Fejlesztik a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkok turizmusát Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam