2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

IEA: Emelkedik az iparosodott országok szén-dioxid-kibocsátása

Szomorú hírt közölt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), ami a kormányoknak is figyelmeztetés. A szervezet kedden publikált elemzése szerint öt éve tartó csökkenés után idén újra emelkedik az iparosodott országok szén-dioxid-kibocsátása – írja az MTI nyomán a Napi.hu.

A rendelkezésre álló adatok alapján az energiatermeléssel és -felhasználással kapcsolatos kibocsátás Észak-Amerikában, az Európai Unióban, valamint a csendes-óceáni és ázsiai térség fejlett országaiban öt éve tartó csökkenés után idén a tavalyihoz képest 0,5 százalékkal emelkedik.

A szén-dioxid-kibocsátás növekedése kétségessé teszi a párizsi klímaegyezményben foglalt célkitűzések elérhetőségét.

Az IEA prognózisa szerint a fejlődő országok szén-dioxid-kibocsátása is növekedni fog ebben az évben az emelkedő energiafelhasználás és a világgazdaság 3,7 százalékos növekedése miatt.

Figyelmeztetés a kormányoknak

„Kimutatásaink alapján a szél- és napenergia-termelés növekedése ellenére is a fejlett gazdaságokban ismét emelkedésnek indult a szén-dioxid-kibocsátás, ami az energiahatékony technológiák fokozott alkalmazásának szükségességére irányítja rá a figyelmet” – kommentálta a jelentést Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

„Ezt a fordulatot mindenképpen a kormányoknak szóló figyelmeztetésnek kell tekinteni,

hogy fokozzák a megújuló energiaforrások és az atomenergia kiaknázására, az energiahatékony és innovatív technológiák elterjedésének ösztönzésére tett erőfeszítéseiket” – tette hozzá.

Az elmúlt öt évben az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 3 százalékkal, 400 millió tonnával csökkent a fejlett gazdaságokban, elsősorban a szénfelhasználás csökkenésének és az azt kiváltó megújuló energiaforrásoknak, valamint az energiahatékony technológiák és berendezések terjedésének köszönhetően. A csökkentésben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia járt az élen.

A világ szén-dioxid-kibocsátása 2014 és 2016 között stagnált, majd tavaly 1,6 százalékkal nőtt Fotó: iea.org

A szénerőművek is ludasak

A globális olajkereslet robusztus növekedésen megy át az idén az IEA felmérése szerint. A gázfelhasználás is nagymértékben emelkedik, elsősorban Kína levegőtisztasági programjának köszönhetően. Mindazonáltal

továbbra is nagy számban épülnek és kapcsolódnak hálózatra széntüzelésű erőművek is. Az IEA szerint ezért idén a globális szén-dioxid-kibocsátás is növekedni fog.

Az IEA-nak a párizsi klímaegyezményben foglalt célszámok alapján felállított fenntartható fejlődési forgatókönyve (Sustainable Development Scenario) szerint a globális szén-dioxid-kibocsátást 2025-ig évente egy százalékkal kellene csökkenteni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam