2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak napelemes ház épülhet majd Kaliforniában

Az utolsó engedély is megszületett, így most már hivatalos: Kaliforniában 2020-tól csak olyan házat lehet majd építeni, amelyre napelem is kerül – írja a Hill. A történelmi lépés példát mutathat az USA többi államának is.

A tervezetről mi is beszámoltunk. Első lépésként az állam energiaügyi bizottsága bólintott rá még májusban, most pedig az építési sztenderdeket meghatározó bizottság is zöld utat adott neki.

Kalifornia amúgy is élen jár a környezetbarát energiafelhasználásban, idén szeptemberben fogadták el a törvényjavaslatot arról, hogy 2045-re betiltják a fosszilis energiahordozókat. 

Los Angeles, Kalifornia állam legnépesebb városa Fotó: Pixabay

Az új szabályozás miatt egy átlagos családi ház építése a becslések szerint 10 ezer dollárral (2,8 millió forinttal) lesz drágább, de a várakozások szerint ezt hosszú távon ellensúlyozni fogja az alacsonyabb villanyszámla:

30 év alatt háztartásonként 19 ezer dolláros megtakarítást várnak a napelemektől.

Ez az első ilyen szabályozás az Egyesült Államokban. Az engedélyt megszavazó egyik bizottsági tag szerint a lépés történelmi jelentőségű, és példát mutathat az ország többi államának is. 

A jövőben csak napelemekkel felszerelt házak épülhetnek Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Szeptembertől támogatás a naperőművekre USA: Trump is beszállt az elektromos autók körüli vitába David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam