2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a bányászati tender győztesei

Öt szénhidrogénes területre köthetnek koncessziós szerződést a 2018-as bányászati tender győztes pályázói. Az O&GD Central Kft. Békéscsaba, Körösladány és Tiszafüred, míg a MOL Nyrt. a Dráva és a Szegedi-medence délkeleti részén nyert jogosultságot szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a nyerteseknek az eredményhirdetéstől számított 90 napon belül van lehetőségük a szerződések megkötésére, amely határidő egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meghosszabbítható. A szénhidrogén-koncessziók 20 évre szólnak, ugyanakkor az időtartam egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, a koncessziós szerződés időtartamának felével meghosszabbítható.

A 2018 júniusában megjelent kiírásokra összesen hat pályázat érkezett, melyek közül formailag öt ajánlat minősült érvényesnek. 

A 2013 óta megjelenő bányászati tendereken nyertes pályázók mostanáig 29 bányászati koncessziós szerződés keretében összesen 55 milliárd forint hazai beruházás elvégzését vállalták. A befizetett koncessziós díjak 13 milliárd forintnyi bevételt jelentenek a központi költségvetésben.

A sikeresen működő bányászati koncessziós rendszernek köszönhetően újra növekedésnek indult Magyarországon a szénhidrogén-kitermelés.

2018 harmadik negyedévében a kitermelt kőolaj 22 százaléka, a kinyert földgáz 12 százaléka ezekről a területekről származott.

A hazai energiahordozó-készletek nagyobb mértékű, költséghatékony és környezetkímélő hasznosítása hozzájárul az energiaimport mérsékléséhez, és növeli az ország ellátásbiztonságát. Ezért a magyarországi bányászati kutatási és kitermelési tevékenység elősegítése érdekében a szaktárca a jövőben tervezi is a szektorba irányuló befektetéseket ösztönző koncessziós pályázatok megjelentetését.

Neked ajánljuk
Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében Történelmi rekordot döntött a hazai áramfogyasztás A Coca-Cola karcsú palackokkal csökkenti plasztikfogyasztását A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje... Újabb villanykamion jelenhet meg Európa útjain
Tovább a forrásra: uzletem.hu
Vissza
Hírfolyam