2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Varró László a Nemzetközi Energia Ügynökség átfogó éves tanulmányáról

Az LNG szerepe és a termelt energia mennyisége folyamatosan növekszik, a napenergia még mindig forradalmi technológiának számít, a villamosenergia-piac jelentős változásokon megy keresztül, az olajat pedig alternatívaként fogjuk használni több iparágban is – fejtette ki Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza a Budapest Energy Summit konferencián, ahol bemutatta a World Energy Outlook 2018 című kiadványt.

Az átfogó tanulmányból kiolvasható, hogy 2040-ig a fenntarthatóság lesz a fő kérdés. Kihívást jelent, hogy a kivitelezés alatt lévő energetikai infrastruktúra-beruházások – erőművek, olajfinomítók, járművek, ipari kazánok – lesznek felelősek a klímacélok elérésére hozott szén-dioxid-kibocsátási korlát 95 százalékáért a következő évtizedekben.

Ez Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint azt jelenti, hogy

a fenntartható energiatermelési módokba kell befektetni, valamint a már meglévő rendszereinket okosabban kell használni.

Varró László a 2018-as Budapest Energy Summit konferencián Fotó: BEST

A World Energy Outlookot bemutatva az IEA vezető közgazdásza, Varró László elmondta, hogy a személyautókhoz kötődő olajfogyasztás egyértelműen csökken, a fenntartható fejlődési forgatókönyvek és a szabályzások miatt 2040-re 2 milliárd autó fog kevesebb olajat fogyasztani, mint napjainkban. A napenergia-piac továbbra is növekszik, a villamosenergia-piacon átalakulás zajlik, ami új lehetőségeket kínál az áram-előállító technológiák terén, de ez a változás egyben jelentős kihívásokat is állít a meglévő vállalkozások elé.

Az energiafogyasztással kapcsolatban a szakértő kiemelte, hogy

az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások idején a fogyasztás minden régióban növekszik,

ennek ellenére a nukleáris energia a fejlett országokban komoly válsággal küzd, azonban Kínában és Indiában jelentősen erősödik. A földgáz a tanulmány szerint nagyon jól teljesít a szektorban, ezért Európában is fontolgatják a gázalapú energiatermelés azonnali beindítását. 

Az energiatárolási technológiákkal kapcsolatban Varró kifejtette, hogy bár folyamatosan fejlődnek, és 100 GW-tal nőtt a tárolási kapacitás, ez még nem elegendő a hosszabb fluktuációk kiegyenlítésére. Az atomenergiával kapcsolatban pedig folytatni kell a párbeszédet, mivel egyszerre néz szembe pénzügyi, politikai és intézményi kihívásokkal.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) World Energy Outlook 2018 tanulmányáról itt olvashat bővebben.

Neked ajánljuk
Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Zöldfelületekkel a rövidlátás ellen? Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam