2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beindították a világ első úszó atomerőművét

A világ első úszó atomerőművében, amely a Roszatomhoz tartozó Atomflot murmanszki kikötőjében állomásozik, 10 százalékos teljesítményszintre kapcsolták az első reaktort. Ha minden jól megy, akkor a létesítmény 2019 őszén a bilibinói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet is kiválthatja. 

„Az úszó atomerőmű reaktorának fizikai indítása a Roszatom győzelme” – jelentette ki Pavel Ipatov vezérigazgató-helyettes, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern speciális projektjeinek igazgatója.

„A reaktor fizikai indítása kiemelten fontos szakasz: összetett teszteket és gyakorlatilag a teljes létesítmény gyakorlati ellenőrzését jelenti. A fizikai indítás több, egymást követő szakaszból áll: az első szakasz során a reaktor teljesítményét fokozatosan emelik a névleges teljesítmény 10 százalékára, az utolsó szakaszban pedig az eléri a névlegeset. Minden egyes szakaszban tesztelik a berendezések működését, beleértve az automatikus vezérlést, a biztonsági, illetve egyéb berendezések és rendszerek vizsgálatát is, ami lehetővé teszi a blokk biztonságos üzemét és teljesítményének fokozatos növelését” – fogalmazott. 

Így néz ki a világ első úszó atomerőműve Fotó: Rosatom

A tervek szerint a közeljövőben az úszó atomerőmű mindkét reaktorának teljesítményét a névleges szintre emelik, és megtörténik a paraméterek ellenőrzése.

2018. november 25-én sikeresen elkezdődött az indítás legfontosabb szakasza, az úszó atomerőmű komplex tesztje, amelyet 2019 tavaszáig fejeznek be. Ennek során ellenőrzik, hogy az úszó atomerőmű készen áll-e a kereskedelmi üzemre. Az úszó atomerőművet várhatóan 2019 őszén vontatják majd Pevekbe, a Csukcs autonóm körzetbe, ahol a bilibinói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet váltja majd fel.

Neked ajánljuk
A hazai áramtermelés 70 százaléka karbonmentes volt áprilisban Mélyponton a szén iránti kereslet Óriási előnyre tettek szert a megújulók Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: rosatom-centraleurope.com
Vissza
Hírfolyam