2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szmog akadályozza a napenergia térnyerését?

Kínában a zöld, illetve megújuló energia terjedése az elmúlt években kiemelkedő volt, ez a trend pedig várhatóan tovább folytatódik. Fontos tényező azonban, hogy a napenergia esetében a szmog komoly akadályt jelent – és nem csak az ázsiai óriásra nézve. 

Egy nemrégiben megjelent svájci tanulmány szerint a nagyvárosok és az ipari szektor által megtermelt szmog komoly kapacitástól fosztja meg Kínát. Ennek mértékét a szakemberek évente 160 terawattra becsülik, amely csak a fotovoltaikus szegmensre vonatkozik, mivel ennyivel kevesebb a valódi kapacitás a légszennyezettség nagy mértéke miatt.

Amennyiben 2040-ig sikerülne gyakorlatilag nullára csökkenteni a fosszilis energiaszektor kibocsátását, ez évente 7-10 milliárd dollárnyi további jövedelmet eredményezne, ez pedig már önmagában jelentős vonzerőt jelent, amennyiben az egészségügyi helyzet javulása nem lenne elegendő indok. 

A szénerőművek és az autók okozta szmog egyes régiókban harmadával csökkenti a napelemek teljesítményét Fotó: journals.plos.org

Problémát jelent, hogy a részletes adatok szerint az energiaszektor növekedési üteme meghaladja a fosszilis energia részesedési arányának mérséklődését. Jellemző részlet, hogy

Kína 2017-ben jóval nagyobb mennyiségű szenet használt fel, mint korábban, amit különösen a párizsi klímaegyezmény fényében nem nevezhetünk kedvező fejleménynek.

A lehetséges alternatívák között jelenik meg a legmodernebb ipari szűrők alkalmazása, ezzel csökkentve a szénerőművek káros kibocsátását, illetve a napenergia további terjeszkedése, amelyben Kína amúgy is első, viszont a szén erős jelenléte miatt ez önmagában nem elég. 

A radikális csökkentés eléréséhez nagyjából 50-70 milliárd dollárt kellene a szektorra fordítani (a jelenlegi költségeken felül), ennek nagyjából 17 százalékát fedezné a napenergia szinte automatikus kapacitásnövekedése. Egy kisebb javulás is jelentős eredményeket hozna, hiszen jelenleg évente 1,1-1,6 millió kínai hal meg korán a szmog miatt.

Ez azonban máshol is komoly problémát jelent, Szingapúrban nem sokkal kedvezőbb a helyzet, a kaliforniai erdőtüzek miatt pedig a múlt hónapban több száz kilométerrel távolabb is lecsökkent a nappanelek termelékenységi mutatója.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam