2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi zöldenergiát termeltünk tavaly?

2017-ben hazánkban csökkent a megújuló forrásból származó energia súlya a bruttó végső felhasználáson belül, de emögött az áll, hogy jobban nőtt a többi energiahordozóból származó áram és hő mennyisége, így pedig a súlya is.

A Magyarországon összesen felhasznált energiából tavaly 14,2 százaléknyi származott megújuló forrásból a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemrégiben közzétett adatai szerint. A csúcs 2013-ban volt 16,2 százalékkal, az érték azóta csökken, de így is több mint a kétszerese a 2005-ös értéknek.

Arányaiban fűtésre használta az ország a legtöbb zöldenergiát, mégpedig 20,8 százaléknyit, mert ide sorolandó a fatüzelés is, amely valóban megújuló, bár környezetkímélőnek már nemigen mondható.

Sok energiát használtunk fűtésre Fotó: Pixabay

A termelés abszolút adatai növekedést mutatnak, vagyis arányaiban tavaly csak azért használtunk kevesebb zöldenergiát, mint az előző években, mert fosszilis és nukleáris forrásból még több áramot, illetve hőt állítottak elő a hazai erőművek. A 2017-es hazai megújuló alapú energiatermelés összesen 28,5 petajoule-t tett ki. A szám évről évre nagyobb, 2014-ben még csak 20,7 petajoule volt. A döntő részt, 17,6 petajoule-t a szilárd biomassza adta, amelyet a geotermia (1,8 petajoule), majd a szél, a nap és a víz energiája követett.

Érdekes adat a felhasználáson belül, hogy a háztartások évről évre kevesebb megújuló energiát használnak. Míg 2017-re 68,7 petajoule-t tartalmaz a hivatal táblázata, az előző évre még 72,4, 2015-re pedig 74 petajoule-t. 

Egyebek mellett az is kiderült, hogy folyamatosan nő a távfűtés népszerűsége, a tavalyi felhasználás összesen 20,9 petajoule volt. 

Neked ajánljuk
2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Jövőre is megéri napelemre váltani Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam