2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: a napenergia felhasználása nőni kezdhet

Az importált fotovoltaikus panelekre kivetett vámok miatt a harmadik negyedévben visszaestek az újonnan telepített naperőművi kapacitások az USA-ban, azonban a következő öt évben várhatóan megvalósuló nagyobb projektek ellensúlyozni fogják az ágazat gyengélkedését, hiszen a napenergia ma olcsóbb, mint valaha. 

A Wood Mackenzie által a SEIA iparági szövetség részére készített jelentés szerint  2018 harmadik negyedévében a közszolgáltatói projektek keretében 678 MW új naperőmű-kapacitást telepítettek a tengerentúlon, amely 2015 óta a legalacsonyabb szintet jelöli, és több mint 30 százalékos visszaesést jelent 2017 hasonló időszakához képest. A teljes piacon, amely a kisebb, háztartási méretű, illetve a kereskedelmi létesítményeket is magában foglalja, összesen 1700 MW új kapacitás jött létre.

A 2018 első háromnegyed évében összesen telepített új áramtermelő kapacitások 30 százalékát a fotovoltaikus termelőegységek tették ki.

A Trump-adminisztráció által a PV-panelekre januárban bejelentett 30 százalékos vámtarifa leginkább a nagyobb projekteket érintette. A legtöbb, az Egyesült Államokban telepített napelempanelt ázsiai gyártók szállítják az országba, így a kínai JinkoSolar, de a Canadian Solar és az amerikai SunPower is jelentős szereplője a piacnak.

Az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvend a napenergia Fotó: Pixabay

Az idei évben összesen 6600 MW új naperőmű-kapacitás valósulhat meg az országban a Wood Mackenzie szerint, amely számos projekt fentiekkel összefüggő, 2019-re történő halasztását követően 6800 MW-ról módosította prognózisát. A 2019-től 2023-ig terjedő időszakra vonatkozóan ugyanakkor 2500 megawattal emelte előrejelzését. Az új projekteknek lökést adhat, hogy 2020-tól elkezdik kivezetni a vonatkozó szövetségi adójóváírást, illetve hogy a 30 százalékos vámtarifa ugyanettől az évtől évente 5 százalékkal csökken majd.

A fotovoltaikus naperőműrendszerek alkatrész- és telepítési költségei újabb és újabb történelmi mélypontot érnek el, a jelentés szerint például a PV-panelek ára az Egyesült Államokban egyetlen év alatt több mint 15 százalékkal zuhant. A technológiai fejlődés mellett az árcsökkenéshez az is hozzájárult, hogy a kínai kormány idén érdemben visszavágta a naperőmű-telepítések támogatásait, így az olcsó kínai panelek elárasztották a világpiacot.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam