2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napenergiába fektetnek napjaink aranyásói?

Hazánkban is megjelenik  a PV-Invest osztrák cégcsoport, amely környezettudatos naperőművek létesítésével, üzemeltetésével és fotovoltaikus, azaz napenergia-alapú befektetésekkel foglalkozik olyan régiókban, ahol a piaci környezet stabil, a napos órák száma magas, és hosszú távra szóló, államilag garantált villamosenergia-átvételi szerződések biztosítják a kiszámítható jövedelmezőséget. 

A projektek megvalósításához a PV-Invest magyar cégek és magánszemélyek számára is megvásárolható kötvényeket bocsát ki, így

a hazai befektetők előtt is megnyílik a lehetőség ahhoz, hogy a fenntartható és környezetbarát energiatermelésbe történő invesztálással versenyképes profithoz jussanak.

A magyarok jelentős része bízik a napenergiában – derült ki a vállalat megbízásából a Pulzus által végzett reprezentatív kutatásból. A válaszadók többsége (53 százalék) úgy véli: a megújuló energiaforrások Magyarországon is felváltják a hagyományosakat, és

a válaszadók 97 százaléka tartja valamennyire fontosnak, hogy itthon is több, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projekt induljon.

Innovatív befektetés

Az ausztriai vállalatcsoport innovatív befektetési koncepciókat dolgoz ki magán- és intézményi befektetők számára, és bankokkal, pénzügyi szolgáltatókkal együttműködve naperőműveket létesít. 

A cég a magyar lakosság számára kétféle értékpapírterméket kínál jegyzésre.

Az A kötvény 7 éves lejáratú, évente 4,15 százalékos kamatozású, míg a B változat 10 éves futamidejű, évi 4,5 százalékos kamatozású. A kötvények darabonként 1000 euró névértéken vásárolhatók meg, a névleges kibocsátási érték termékenként 7 500 000 euró. A magyar lakossági befektetők a megvásárolni kívánt kötvényeket egyszerűen meg tudják rendelni, mindkét kötvényt a bécsi tőzsde jegyzi, kereskedésük, illetve értékesítésük is ott lehetséges.

Fenntartható értéket teremtenek

Miközben a nem megújuló energiahordozók fogytán vannak, a világ energiaszükséglete tovább nő, e növekvő kereslet kielégítéséhez új, fenntartható megoldásokra van szükség.

A fotovoltaikus, vagyis a napenergia hasznosításával történő villanyáram-termelés korszerű és hatékony, ökológiai lábnyoma rendkívül kicsi.

Egy átlagos naperőmű működésének első évében annyi szén-dioxidot takarít meg, amennyi az erőmű alkatrészeinek előállítása során összesen keletkezett Fotó: pexels.com

Impozáns adatok

A vezető gazdaságkutatók egyetértenek abban, hogy a naperőművek piacán több évtizedes fellendülés következik. Az előrejelzések szerint

a gyártókapacitások 2020-ig a duplájára, 2050-ig pedig a mainak a 150-szeresére nőhetnek.

Pénzben kifejezve: a világon 2020-ig mintegy 200 milliárd eurót fektethetnek be a napáram-berendezésekbe, 2050-ig pedig 20 ezer milliárdot. A nap megújuló energiájának hasznosítása segíti a természetes és gazdasági egyensúly hosszú távú fenntartását, hozzájárul a klímavédelemhez, a fenntartható fejlődéshez, valamint az árampiacok demokratizálásához.

Neked ajánljuk
Keresd az ökocímkét! Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet A kormány elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam