2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismeri Magyarország legnagyobb naperőműveit?

Egymás után adják át a naperőműveket Magyarországon, a kisebbek mellett ma már egyre több nagyobb, több tíz hektáros, több ezer háztartás fogyasztását megtermelni képes napelempark is üzemel. Ismerjük meg egy kicsit közelebbről ezeket a megújuló óriásokat!

Az MVM paksi naperőműve

A 20,6 MW beépített kapacitású erőmű építése még tart, de 2019 elejére ígért elkészülte után ez veheti át a legnagyobb hazai naperőmű címet. Az 50 hektárt elfoglaló, kilencmilliárd forintos beruházásban épülő erőmű alapkövét márciusban rakták le a Paksi Atomerőmű szomszédságában, éves termelése 8500 háztartás éves áramfogyasztásának felel majd meg.

Jelenleg ez Magyarország legnagyobb naperőműve Fotó: MTI/Sóki Tamás

Új Mátrai naperőművek, Bükkábrány és Halmajugra

Idén szeptemberben rakták le a Mátrai Erőmű új, 20 MW-os naperőművének alapkövét Bükkábrányban, amely 2019 tavaszán állhat üzembe egy bányaművelés után rekultivált területen. A Mátrai Erőmű ősszel elfogadott 2030-ig szóló fejlesztési stratégiája szerint egy másik, 20 MW körüli teljesítményű naperőművet is építenek Halmajugrán, ennek előkészítése már szintén megkezdődött.

Az MVM felsőzsolcai naperőműve

Az épülő paksi naperőműnél valamivel kisebb, 20 megawatt beépített kapacitású erőművet novemberben adta át az MVM – jelenleg ez a legnagyobb működő naperőmű Magyarországon. A 45 hektáros létesítmény közel kilencmilliárd forintból épült, és közel 74 ezer darab olyan napelemtáblából áll, mint amilyenek a háztartási erőműveket is alkotják. 

 A MET százhalombattai naperőműve

 A 40 hektáron elterülő naperőművet idén októberben adták át, de elképzelhető, hogy a helyi napenergia-termelő kapacitás a jövőben tovább bővül, mivel a Dunamenti Erőmű területén több helyszínen még összességében körülbelül 5 MW kapacitás lehet telepíthető a MET szerint.

Mátrai naperőmű, Visonta

A Mátrai Erőmű mellett, Visontán épült 16 MW-os naperőmű 2015. október elején kezdte meg működését, amikor a legnagyobbnak számított Magyarországon. A naperőmű a felhagyott Őzse-völgyi zagytér tetején helyezkedik el harminc hektáron. 

A mátrai naperőmű Fotó: MTI/Ruzsa István

Magyarország 10 legnagyobb naperőműve között a tiszaszőlősi mellett még helyet kaptak a Mol-, az Alteo-, illetve a csepregi és a vépi létesítmények is.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam