2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint száz naperőművet épít az MVM

Mintegy 48 milliárd forintból országosan 110, ebből Kecskemét környékén 4 naperőművet épít az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. a jövő év végéig – jelentették be Kecskeméten. Az országosan 110 naperőmű megépítésével és beüzemelésével az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelőjévé válik.

Mogyorósy Tamás, az MVM-csoport termelési igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a 110 fotovoltaikus kiserőművet hét projekt keretében építik meg. Ezek közül az NKM Áramhálózati Kft. területén, a délkelet-magyarországi régióban 19 darab 0,5 megawatt beépített teljesítményű kiserőművet létesítenek.

Az Árpádhalom, Békéscsaba, Cegléd, Gerendás, Hódmezővásárhely, Jánoshalma, Kecel, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kötegyán, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Soltvadkert, Szegvár és Újkígyós településekre tervezett kiserőművek beruházási költsége mintegy hatmilliárd forint.

Ezek közül 14 helyszínen megkezdődött a kivitelezés, 5 településen pedig már be is üzemelték a kiserőműveket.

Illusztráció Fotó: visualhunt.com

A termelési igazgató hangsúlyozta:

a 110 erőmű évente átlagosan 110 gigawattóra villamos energia termelésére lesz képes.

Ez a mennyiség több mint 50 ezer háztartás éves energiaszükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten közel 12 ezer tonnával csökken az országos szén-dioxid-kibocsátás – tette hozzá Mogyorósy Tamás.

Gaál József, az MVM Hungarowind Kft. ügyvezetője elmondta: az MVM-csoport hosszú távú stratégiájának jelentős része a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek hasznosítása. Ennek jelenlegi legfontosabb eleme a Solar-projekt.

Az ügyvezető kiemelte: a projekt teljes összértéke mintegy 48 milliárd forint, amelynek nagyjából 35 százalékát európai uniós és magyar állami támogatás fedezi.

Gaál József elmondta: a kivitelezési és beüzemelési munkálatok idén nyár végén Cegléden és Újkígyóson kezdődtek meg, a projekt várhatóan 2019 év végéig valamennyi helyszínen lezárul.

Neked ajánljuk
Mi történik a napelemparkban, ha nem süt a nap? Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet Csak felújított házakkal érhetjük el a klímacélokat Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam