2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még soha nem fogyasztottunk annyi áramot, mint idén decemberben

Sorra dőlnek meg az eddigi decemberi áramfogyasztási rekordok a hideg, az év végi hajrá, valamint az ünnepi fénydekorációk miatt – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

A Mavirnál december 19-én 6869 megawatt értéket regisztráltak, amely a valaha mért legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon.

Az ok az év végi hajrában, a hideg időjárásban és az ünnepi díszkivilágításban keresendő.

Illusztráció Fotó: Pixabay

A cégnek 1955 óta vannak rendszerterhelési adatai. Eddig 2018. december 14-én fogyasztottuk a legtöbb áramot, 6854 MW-ot, ám ez a negyedórás átlagteljesítmény-csúcsérték 5 napra rá megdőlt.

A gazdasági szereplőknél az év végi hajrá eleve magasabb energiafelhasználást eredményez a karácsony előtti hetekben. A hideg idő miatt a fűtés hatással van a villamosenergia-fogyasztásra, ezzel párhuzamosan pedig az ünnepi díszkivilágítás okozza még a megnövekedett áramfelhasználást. 

Egy átlagos téli hétköznapon 125 000–140 000 MWh közötti országos bruttó teljes napi villamosenergia-felhasználással számolhatunk, függően az időjárástól.

Neked ajánljuk
Egyre több bálna és delfin vetődik partra Nagy-Britanniában Műanyagfüggőségünk nyomai örökre velünk maradhatnak Folyamatosan nő az elektromos töltőpontok száma A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam