2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyárra készül el az energiastratégia új változata

Az innováción alapuló gazdasági növekedés és ösztönzők sora segíti a klímacélok elérését Kaderják Péter szerint. Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta, az energiastratégia új változata nyár végére kell hogy elkészüljön, az energetika és a klímapolitika közös cselekvési terve pedig jövő év végéig áll össze.

Magyarország készülő energetikai és klímastratégiája az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának 40 százalékos csökkentését jelölheti meg 2030-ra 1990-es bázison, míg a megújuló energia végső felhasználásból való részesedése a tervezet szerint 20 százalékra nő – mondta a Világgazdaságnak Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár. Az új energiastratégia jövő nyár végére, az energetika és a klímapolitika közös cselekvési terve pedig 2019 végére áll össze.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára leszögezte:

Magyarország – tehát nemcsak a kormány, hanem az önkormányzatok, a vállalatok és a lakosság – európai összevetésben is kiemelendő eredményt ért el az egy főre jutó hazai szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára Fotó: Kallus György

A stratégia szerint az ÜHG visszafogásának fő területe az energiafelhasználás mérséklése, a megújuló energiaforrások hasznosításának növelése és a közlekedés zöldítése. Mindezt az innovációra támaszkodó, dinamikus gazdasági növekedés fenntartása mellett kell végrehajtani – mutatott rá Kaderják Péter. 

Lökést kap az energiastratégia másik kiemelt célkitűzése, a megújulók részarányának növelése is – tette hozzá. 

A kormány az ITM feladatául szabta egy új árampiaci jövőkép felvázolását is.
Ennek részeként az államtitkárság a jövő év elején szakmai vitát szervez olyan kérdésekről, mint az új gázüzemű erőművek üzembe helyezésének szükségessége, az erőművi kapacitáspiac létrehozása vagy az energiatárolás életképes módjai.

A teljes cikket a Világgazdaság 2018. december 20-i számában olvashatja. 

Neked ajánljuk
Borzasztó állapotban vannak energetikailag a magyar ingatlanok A paksi bővítéssel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz a villamos energiát illetően Ellátásbiztonság: közzétette a MEKH a kockázati készültségi tervet A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam