2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lefújta a szél a kontinensről Portugáliát

„A szél változik, de mindig fúj valahol Európában” – áll a 15 ezer adatpontról begyűjtött információkkal napi szintű prognózist jelentő európai szélenergia szövetség beköszönő oldalán. A termelési adatokból kiolvasható, hogy december 19-én rekordmennyiséget produkálva Portugália beelőzte a németeket.

Az Európai Unió tagországainak 2018. december 19-i összesített szélenergia-termelési adatai alapján elmondható, hogy a szélenergia részaránya az áramkereskedelemben 13,5 százalékig jutott. Ez önmagában talán nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy miközben az energiaéhség nem csillapodott a kontinensen, tavaly ez a mutató még 11,6 százalékon állt, a változás érzékelhető.

Mindez az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA – European Wind Energy Association) honlapján olvasható. Az adatok szerint az EU energiaigényének kielégítésében szerepet vállaló szélenergia a vizsgált napon a szárazföldi (onshore) szélerőművek részéről 1154 GWh, a tengeri (offshore) platformok részéről 233 GWh termelési volumennel szállt be az európai termelésbe.

Az alábbi térkép azt mutatja a 2018. december 19-i termelési adatok alapján, hogy

Portugália kiemelkedően teljesítve 32,5 százalékos (51,8 GWh) rekordot produkált.

Ami Magyarországról nézve azért is érdekes, mert mindezt a portugálok kizárólag onshore szélfarmokon termelték meg.

Szélenergia-termelés Európában 2019. december 19-én Forrás: windeurope.org

Bár Németországról az az általános kép él nálunk, hogy az ország tengeri szélerőművekben sokkal erősebb, a tegnapi eredmények épp az ellenkezőjét mutatják. Az onshore 347,9 gigawattórás termelési értékére az offshore csupán 109,7 GWh-val tudott válaszolni.

A 2018. december 19-i európai szélenergia-termelés diagramon ábrázolva, országonként. Sötétkékkel látható a szárazföldi, világossal a tengeri szélerőművek teljesítménye Forrás: windeurope.org

Ennél a nagyjából 75:25 százalékos osztozkodásnál még az Egyesült Királyság is kiegyenlítettebb produkcióra (60:40) volt képes – igaz, alacsonyabb összvolument produkálva.

A szélenergia aránya az EU-tagországok villamosenergia-mixében Forrás: windeurope.org

Magyarország 2,2 GWh szélenergiát termelt meg a vizsgált napon – ezzel éppen még bekerült a mennyiségalapú top 20-ba.

Az energiamixből kiharapott szeletet illetően azonban továbbra is erős a lemaradásunk: az elért 1,6 százalékos arány még a 20. helyen álló Finnországtól (2,2 százalék) is messze van.

A 329 MW magyarországi szélerőmű-kapacitást eddig egyetlen alkalommal, 2006-ban kiosztott kvóták alapján építették meg. Az utolsó szélturbinát mintegy öt évvel később kapcsolták rá a hálózatra. Változást az hozhat, ha a 2019 elejére ígért új megújuló energiás tendert az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem kizárólag napelemekre, hanem szélerőművek építésére is elkészíti és kiírja.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam