2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi megújulót bír el a magyar áramhálózat? Titok

A szolgáltatók szinte ipari titokként kezelik az idevonatkozó adatokat, így nem lehet kiszámítani, mit bír el a magyar hálózat. Az sem segít, hogy 2017-ben tizenötször változott az energiatörvény, 2018-ban pedig nyolcszor. Ilyesmiről adtak elő a Piac & Profit Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2018 című rendezvényén a szakemberek .

„Energetikai ismeret és mérés nélkül nincs energiahatékonyság. A kapun bejövő energiát ezerféle módon használják fel, és a cégeknek fogalmuk sincs, hogy ezt mennyire hatékonyan teszik” – mondta Szikszai Attila műszaki tanácsadó, a Cothec Kft. vezető értékesítője, aki fontosnak tartja az energiatermelési, -beszerzési és -fogyasztási szövetkezetek példáját. Megemlítette, hogy Dániában a gázfűtés nagy része szövetkezeti, és a rendszer hatékonyan működik.


Fotó: Pixabay

Mennyit bír el a magyar hálózat?

A közönséggel folytatott diskurzusban felmerült az energiafüggetlenség gondolata is. Hetesi Zsolt fizikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa erre reagálva kifejtette, hogy energia tekintetében 65 százalékos, villamos energiában 70 százalékos az energiaimportnak való kitettségünk. Mekkora lehet a véletlenszerűen (intermittent, azaz szórványosan) betáplálható megújulók aránya, mennyit képes elbírni a hálózat? Ezzel kapcsolatban Hetesi elégedetlenségének adott hangot, amiért

nincs perces lebontásban anyag arról, hogy miként működik a hazai energiaelosztás.

Hozzátette: az ilyen adatokat majdnem ipari titokként kezelik a cégek.

Elvileg váltogathatjuk az energiaszolgáltatót

Az EU energiajoga hierarchikus, a nemzetközi van a csúcson, utána jön a közösségi, majd a nemzeti jog. Az energiajog megosztott hatáskörbe tartozik, a versenyképességet, az ellátásbiztonságot és a fenntarthatóságot hivatott biztosítani. „Alapvetően arra megy ki a játék, hogy a tagállami szerepet csökkentsék” – magyarázta dr. Leskó Tamás LLM ügyvéd a Rátky és Társa Ügyvédi Irodától.

„Az egyelőre még nagyon távoli lehetőség, hogy a fogyasztó vásárolhatna az energiatőzsdéről.

A bankszektorban, ami liberalizált, ritkán váltanak bankot az ügyfelek, hát még az energiaiparban, ahol még macerásabb a szolgáltatóváltás” – mondta Leskó. Jelenleg ott tartunk, hogy a nagy szolgáltató 44 forintért adja el az áramot, de ha a házunkon felszerelt saját napkollektorunkkal megtermelt energiát visszatápláljuk a hálózatba, azért csak 19,6 forintot fizet a szolgáltató.

Neked ajánljuk
Muszáj változtatnunk az energiafelhasználásunkon Egyre sikeresebb a Virtuális Erőmű Program A Total megnyitotta ezredik napenergiával működő töltőállomását Áder János: a fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták Magyar okospoháré lehet a műanyagtakarékos jövő
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam