2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van egy ország, amely szinte csak megújulókat használt idén villamosenergia-termelésre

Csak egyetlen nappal, de így is megdöntötte 2015-ös rekordját Costa Rica. Az ország abban az évben 299 napig kizárólag megújuló forrásokra alapozta villamosenergia-termelését. Idén elérték a 300 napot. 

A közép-amerikai ország különösen gazdag folyóvizekben, a vízenergia meghatározó az energiamixében – írja a Newsweek.

Az országban a megújuló forrásokból kinyert energia 78 százaléka a vízenergia hasznosításához köthető.

Ezt követi a szél- és a geotermikus energia, 10-10 százalékos részesedéssel. A napenergia és a biomassza hasznosítása csak 1-1 százalékkal járul hozzá a megújuló energiák termeléséhez.

Úgy tűnik, ilyen eredmények mellett, mint az idei,

Costa Rica hamarosan végleg maga mögött hagyhatja a leginkább környezetkárosító szenet és a földgázt, legalábbis az energiatermelésben.

Az idei 300 napos rekordot a következő években még feljebb kívánják tornászni Costa Ricában Fotó: AFP / hemis.fr/Gardel Bertrand

Energetikai és környezetvédelmi szakértők megjegyzik: a megújuló energiák nemzetközi viszonylatban is példaértékű hasznosítása egyelőre csak a villamos energia termelésére terjed ki. A földgázt továbbra is használják a fűtésben, amelyre a klimatikus adottságok ellenére is szükség van a közel 5 millió lakosú Costa Ricában.

Továbbá van még egy vonatkozás, melyet nem lehet elhallgatni, ez pedig az ország rekordsebességgel növő olajigénye, mely elsősorban annak köszönhető, hogy rohamosan nő az utakon közlekedő gépjárművek száma. Ezeknek alig 2 százaléka hibrid vagy elektromos hajtású, döntő többségük hagyományos benzines üzemű.

„Szinte elrejtőzik előlünk az az ellentmondás, hogy minden energiaszükségletünk nagyjából 70 százaléka az olajhoz köthető” 

– jegyzi meg dr. Monica Araya, egy helyi, fenntartható fejlesztésekkel foglalkozó szakember.

Costa Rica teljes energiaigényének ugyanis egyelőre csak 25-30 százalékát teszi ki a lassan valóban 100 százalékig megújuló energiákon nyugvó villamosenergia-termelés.

Neked ajánljuk
Európának egyre kevésbé van szüksége a szénerőművekre A hőség miatt Németországban le kellene állítani egy atomerőművet Követendő példa: Bécsben már külön klímavédelmi területek vannak Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam