2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2021-re triplájára nőhet a napenergia kihasználtsága

A napenergia nemcsak korunk egyik legtisztább energiaforrása, de lassan az egész világot is sikerül meghódítania. Érdekesség azonban, hogy hiába nő a kapacitás, a szektorba áramló tőke az utóbbi időben mintegy 23 százalékkal csökkent. 

Hogyan lehetséges, hogy az állami visszafogottság és a tőke beáramlásának csökkenése ellenére mégis nő a napelem-kapacitás? Egyszerűen úgy, hogy egyre olcsóbb az ilyen beruházások kivitelezése, egyre rövidebb a megtérülési idő, így pedig gyorsabban termelnek a telepek profitot. A napelemek fejlődésével a hatékonyságuk is nő, illetve az anyagok is változnak, amiket az építésükhöz felhasználnak. Ennek köszönhetően a napelemek ára a kezdeti panelek töredéke, nem csoda, ha a lakossági felhasználás is növekszik.

A potenciált azonban természetesen nem a lakosság, hanem az ipari termelés adja. Kína élen jár ebben: az előrejelzések alapján néhány éven belül a világ napenergia-termelésének egynegyede az ázsiai országból származhat. Mellette az USA, Japán és India jelentős energiatermelő, de természetesen az európai országok között is akad olyan, amelyik felkerülhet a napenergia-nagyhatalmak listájára.

2021-re triplázódhat a napenergia kihasználása Fotó: Pixabay

Sajnos a bővülés jelenleg viszonylag kevés országhoz köthető, és ez a jövőben sem igazán fog változni. Az energiaügyi vesszőfutásba bekapcsolódni még lehet, de igazán élre törni már nincs esélyük az eddig lemaradottaknak – véli a koponyeg.hu.

Jó hír azonban, hogy az előrejelzések alapján 2021-re megtriplázódhat az eddigi napenergia-termelés.

Jelenleg mintegy 306 GW származik a Nap megújuló energiájából, amely a világ termelésének nagyjából 2 százaléka. Ez a szám 700-900 GW-ra is nőhet,

ami hatalmas előrelépés, tekintve hogy ebben az esetben csak a napenergiáról, és nem a megújulókról összességében van szó.

Neked ajánljuk
Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Tiszta áramot tölthet, aki MOL Plugee töltőt választ A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam