2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergiával spórolnak egy egyiptomi faluban

Egyiptomban szinte állandóan süt a nap –  a felső-egyiptomi falu, Bany Mahdy ki is használja területi adottságát: a helyi házak tetejére ugyanis napelemmel működő bojlereket telepítettek.

A lakosok közül eleinte sokakat eltántorított a napelem mintegy 220 dolláros ára, amely a vidéken élő egyiptomiak számára sokszor egyhavi keresetnek felel meg.

A jó példa azonban ragadós:

hamar híre ment, hogy mennyi pénzt lehet megspórolni a szolárpanel használatával. 

„Egy gázpalack 3 és fél dollárba vagy még többe kerül a feketepiacon. Ha csak a meleg víz miatt használom, legalább három palackra van szükségem egy hónapban, amit nem engedhetek meg magamnak” – mesélte egy helyi lakos.

Ma már 140 napelemmel működő bojler látható a Bany Mahdy-i tetőkön. Szükség is van rájuk, hiszen ide nem érnek el azok a gázvezetékek, amelyeket az elmúlt 15 évben fektettek le az észak-afrikai országban.

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam