2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulórekordok Németországban

A lipcsei Európai Energiatőzsde (EEX) és a németországi hálózatüzemeltetők adatai szerint minden korábbinál magasabbra, 40 százalék fölé emelkedett tavaly a környezetbarát, megújuló forrásból előállított villamos energia aránya a németországi áramtermelésben.

A felmérés szerint az ipari felhasználásra szánt energiát nem számítva 542,49 terawattóra (TWh) villamos energiát állítottak elő Németországban 2018-ban. 

„Ennek 59,6 százalékát nem megújuló forrásból, többnyire szénből állították elő, a megújuló forrásból termelt áram aránya 40,4 százalék volt, ami történelmi csúcs, és 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest” – közölte a Fraunhofer kutatóintézeti hálózat napenergia-rendszerekkel foglalkozó intézete (Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme – ISE).

A legnagyobb mértékben a napenergia felhasználására épülő termelés nőtt, éves szinten 16 százalékkal 45,7 TWh-ra.

Az év közbeni csúcsot július 2-án 13.15-kor regisztrálták, amikor 32 gigawatt energiát állítottak elő a németországi napelemek. Ez az akkori teljes áramtermelés 39 százalékát tette ki. 

Németország is felismerte a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket  Fotó: Pixabay

A megújulók közül azonban továbbra is a szélenergia áll az első helyen, 111,35 TWh-val, ami a teljes évi áramtermelés 20,4 százaléka. A szél energiájára épülő termelés így a második legnagyobb hozzájárulást adja a németországi áramtermeléshez, a 24,1 százalékkal az első helyen álló barnakőszén után.

A megújuló forrásokat kihasználó áramtermelés előretörését jelzi, hogy a szélerőművek termelése az év tíz hónapjában meghaladta a feketekőszénnel működő erőművek és az atomerőművek összesített termelését. A termelési szerkezet átalakulását mutatja az is, hogy a nap- és a szélerőművek együttvéve nagyjából 157 TWh-t kitevő éves termelése meghaladja a széntüzelésű erőművek és az atomerőművek termelését is – emelte ki az ISE.

Neked ajánljuk
Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Táviratban fejezte ki részvétét és együttérzését Áder János Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam