2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európának minden szempontból megérné megújulókra váltani

Az LUT finn egyetem és az Energy Watch Group közös tanulmánya szerint a jelenlegi energiarendszernél sokkal olcsóbb lenne, ha Európa száz százalékban megújuló energiákból fedezné a szükségleteit, ráadásul 2050-re nullára csökkenhetne kontinensünk károsanyag-kibocsátása is.

Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) éves konferenciájához kapcsolódóan nyilvánosságra hozott dokumentum első és legfontosabb megállapítása az, hogy a 100 százalékos megújuló energiákon alapuló rendszer gazdasági szempontból teljesen versenyképes lenne a mai, hagyományos fosszilis-nukleáris energián alapuló rendszerrel. Ugyanakkor,

ha figyelembe veszik például a prognosztizált növekedéseket és a közvetett gazdasági előnyöket, akkor az átállás pénzügyi előnyei még markánsabbak lehetnek.

A jelentést az LUT finn egyetem és az Energy Watch Group  4,5 éves kutatómunka és adatelemzés alapján készítette. A projektben 14 tudós vett részt. Hans-Josef Fell korábbi német parlamenti képviselő, az Energy Watch Group elnöke kijelentette, hogy a dokumentum megerősítette azt, hogy a megújuló energiákra való teljes átállás minden szektorban lehetséges, és ráadásul az új rendszer nem lenne drágább, mint a jelenlegi.

Olcsóbb lenne, ha Európa teljesen megújuló energiákra építene Fotó: Pixabay

Kiderült továbbá, hogy Európa igenis át tud állni egy zéró károsanyag-kibocsátású energiarendszerre. A teljesen megújuló energiákon alapuló rendszer 62 százalékban napenergiából, 32 százalékban szélenergiából, 4 százalékban vízenergiából, 2 százalékban bioenergiából és kevesebb mint 1 százalékban geotermikus energiából tevődne össze.

A szél- és a napenergia 2050-ig a teljes áramellátás 94 százalékát teheti majd ki. A megújuló energiák körülbelül 85 százaléka helyi és regionális forrásokból származhat. Egy teljesen megújuló energiaforrásokon alapuló rendszer 3-3,5 millió embert foglalkoztathat majd. 2050-ig teljesen leállhatnak például az európai szénbányák, amelyek miatt 800 000 munkahely szűnhet meg. 

Dr. Christian Breyer, az LUT egyetem professzora azt hangsúlyozta, hogy a tanulmány eredményei megmutatták, hogy a párizsi klímaegyezmény aktuális céljai gyorsabban is elérhetők. A megújuló energiákra való teljes átállás szerintük nagyon is reális dolog, és már a ma elérhető technológiákkal is megvalósítható. 

Neked ajánljuk
Hazánkban tavaly közel 124 százalékkal nőtt a napelemek által termelt áram Zöldfordulat Skóciában Harmóniában a természettel 2. rész – Vizes élőhelyek (videó) Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam