2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő energiatervei vannak Lengyelországnak

Lengyelországban hamarosan lezárul a 2040-ig tartó energiastratégiáról szóló konzultáció. A kormányzati tervek éles kritikák tárgyát képezik, miután a varsói kabinet még évtizedekig ragaszkodna a szénhez, a szárazföldi szélenergiát viszont kivezetné az energiamixből.

A lengyel kormány tervei alapján 2030-ig egyáltalán nem csökkenne az ország szénfogyasztása és -bányászata, és 2040-ig csak 60 százalékra csökkenne a súlya a jelenlegi 80-ról az áramtermelésben.

A szén szerepének fenntartása az energiamixben gyakorlatilag állandósítja az országban helyenként súlyos légszennyezettségi helyzetet, és kétségessé teszi a lengyel elkötelezettséget a közös klímavédelmi erőfeszítések iránt.

A lengyel kormányzati terv 2030-ra 21 százalékos megújulóenergia-részaránnyal számol, míg az EU-célszám 32 százalék – írja a Portfolió a Financial Times nyomán. 

Megdöbbentő energiatervei vannak Lengyelországnak Fotó: Pixabay

A szénnel kapcsolatos tervek ugyan nincsenek összhangban azzal a trenddel, miszerint egyre több ország dönt a szén viszonylag gyors kivezetéséről energiamixéből, azonban ennél is meglepőbb, hogy Varsó 2035-ig szinte teljes mértékben leépítené a szárazföldi szélenergia-termelő kapacitásait. A szárazföldön telepített szélerőművek jelenleg a legnagyobb megújuló energiaforrást képviselik Lengyelországban, csaknem 6 GW telepített kapacitással. Ez a következő években, 2025-ig még 7 GW-ra emelkedhet, azonban 2040-ig 800 MW-ra csökkenne a tervek szerint.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? A rénszarvasok zavarása miatt bonthatnak le 151 szélturbinát Norvégiában Mini szélturbináké a jövő? Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam