2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért épülnek napelemes bungalók a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek igazi földi paradicsom, ám a klímaváltozás belerondíthat az idilli hangulatba: a szigetek tengerszint feletti magassága meglehetősen alacsony, a térség emiatt nagyon érzékeny az éghajlatváltozásra. Egyebek mellett ez az oka annak, hogy sorra szaporodnak a napelemes nyaralók. 

A Maldív-szigetek elemi érdeke, hogy a tengerszint-emelkedést globálisan megállítsa, ezért a fenntarthatóság érdekében a turizmus jövőjét a karbonsemleges épületek tervezésében és kivitelezésében látja. Ennek egyik példája a YYA építésziroda által tervezett üdülőhely Kudadoo szigetén, ahol a napelemekkel ellátott tető az egész sziget energiaellátását biztosítja majd.

Bár a fotovoltaikus megoldások már régóta fontos szerepet játszanak a Maldív-szigetek építészetében, a szóban forgó terv integrálja a hatékonyságot a látvánnyal, vagyis a napelemek szinte természetes módon válnak az épület alkotórészévé, esztétikailag is hozzáadnak a szálloda összképéhez.

A szálloda geometriai formája úgy épül fel, hogy képes legyen maximalizálni a villamosenergia-termelést, miközben minimálisra csökkenti a fogyasztást, illetve a nap különböző nyílásokon keresztül beáramolhat a belső helyiségekbe, így azokat természetes fény látja el. Úgy képes majd energiát termelni az ingatlan, hogy az egész sziget üzemeltetése biztosított lesz egyéb üzemanyag használata nélkül.

Neked ajánljuk
Kínában akkora szmog van, hogy már a napelemek sem működnek rendesen Los Angeles elképesztően olcsón veheti az áramot Csak elektromos autóval lehet majd taxizni Dubrovnikban? A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: realista.hu
Vissza
Hírfolyam