2019. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért épülnek napelemes bungalók a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek igazi földi paradicsom, ám a klímaváltozás belerondíthat az idilli hangulatba: a szigetek tengerszint feletti magassága meglehetősen alacsony, a térség emiatt nagyon érzékeny az éghajlatváltozásra. Egyebek mellett ez az oka annak, hogy sorra szaporodnak a napelemes nyaralók. 

A Maldív-szigetek elemi érdeke, hogy a tengerszint-emelkedést globálisan megállítsa, ezért a fenntarthatóság érdekében a turizmus jövőjét a karbonsemleges épületek tervezésében és kivitelezésében látja. Ennek egyik példája a YYA építésziroda által tervezett üdülőhely Kudadoo szigetén, ahol a napelemekkel ellátott tető az egész sziget energiaellátását biztosítja majd.

Bár a fotovoltaikus megoldások már régóta fontos szerepet játszanak a Maldív-szigetek építészetében, a szóban forgó terv integrálja a hatékonyságot a látvánnyal, vagyis a napelemek szinte természetes módon válnak az épület alkotórészévé, esztétikailag is hozzáadnak a szálloda összképéhez.

A szálloda geometriai formája úgy épül fel, hogy képes legyen maximalizálni a villamosenergia-termelést, miközben minimálisra csökkenti a fogyasztást, illetve a nap különböző nyílásokon keresztül beáramolhat a belső helyiségekbe, így azokat természetes fény látja el. Úgy képes majd energiát termelni az ingatlan, hogy az egész sziget üzemeltetése biztosított lesz egyéb üzemanyag használata nélkül.

Neked ajánljuk
2021-re triplájára nőhet a napenergia kihasználtsága Franciaország napelemekre cserélheti az egyik nukleáris erőművét Új-Zéland szennyezettsége lassan ijesztő méreteket ölt Több pénzt költene klímavédelemre és innovációra az Európai Parlament NASA-képek az Aletsch-gleccser olvadásáról
Tovább a forrásra: realista.hu
Vissza
Hírfolyam