2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szélturbina a pécsi panel tetején

Szerencsére már-már hozzászoktunk ahhoz, hogy napelemeket látunk az épületek tetején. Ám az, hogy szélturbina termeljen zöldáramot a város közepén egy panelháznak, na az aztán még igazi kuriózum!

Ha a pécsi Kertvárosban járunk, érdemes felpillantanunk a panelházakra, mert az egyik tetején szélturbinát találhatunk. A városban elsőként alkalmazták ezt a technológiát a társasház áramellátásának céljából.

A kertvárosi ház lakói napelemet szerettek volna eredetileg felszereltetni, de azokat az épület tájolása miatt nem lehetett megfelelően elhelyezni, ezért döntöttek a sokkal kisebb helyet foglaló szélturbina mellett. A szerkezetnek, a hagyományos szélkerekekhez hasonlóan, a szélerősségtől függően változik a teljesítménye. Hatékonyságát viszont növeli, hogy a saját tengelye körül forgó turbinát már viszonylag egy gyenge szél is beindítja. A szerkezet egyébként 5-6 méter magas, átmérője 2,5-3 méter. A hagyományos széllapátokkal szemben ez a tetőre telepített változat teljesen csendben működik.

A megtermelt áramot az épület elsősorban a közös helyiségek, lépcsőház világítására, valamint a lift üzemeltetésére használja. A megújuló energiaforrásoknál előfordulhat olyan időszak, hogy azok több áramot termelnek, mint amennyit felhasználnak belőle. Ilyen esetekben a megtermelt többletet az áramszolgáltató felvásárolja, a pénz pedig a társasházhoz kerül.

Igaz, hogy egy ilyen rendszer kiépítése költséges, viszont elég hamar be is hozhatja az árát: a pécsi szélturbinánál nagyjából 8 évvel számolnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: bama.hu
Vissza
Hírfolyam