2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ön tudja, hogy mennyi áramot fogyasztanak a gamerek?

A számítógépes játékok egyre nagyobb rajongóbázissal rendelkeznek. A gamereknek azonban nemcsak a felszerelés árával, hanem az áramfogyasztással is számolniuk kell. Vajon mennyibe kerül, ha játszunk az energiával? 

Az e-sport az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág és üzlet ma a Földön. Mintegy 385 millió fiatal foglalkozik vele komoly erőbedobással.

Egy valós tömegsportágról van szó, amely felkeltette már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság figyelmét is, és nem kizárt, hogy a 2024-es párizsi játékokon már gamerek is rajthoz állhatnak. 

Hatszor annyi áramot fogyaszt egy izmos gamer számítógép

Magyarországon mintegy 200 ezer e-sport-játékost tartanak számon. Ők hét közben átlagosan három, hétvégén pedig öt órát töltenek a monitor előtt edzéssel és versenyzéssel. Többségük – közel háromnegyedük, vagyis mintegy 150 ezer gamer – kifejezetten a játékra tervezett, izmosabb asztali gépet használ, amely nagyságrendekkel több,

nagyjából hatszor annyi áramot fogyaszt, mint egy hétköznapi PC.

Ha összehasonlítjuk egy 300 literes fagyasztóval kombinált modern és energiatakarékos hűtőszekrény fogyasztását a gamer számítógéppel, akkor lesz világossá, milyen komoly energiák szabadulnak el játék közben – ugyanis egy ilyen hűtő egy évben körülbelül 350-400 kWh áramot igényel, míg egy erősebb PC 1400 kWh-t. Bizony, ez három és fél hűtőszekrény működtetéséhez elegendő áram. 

Játék az energiával  Fotó: Pixabay

Jönnek-e az energiatakarékos gamer PC-k?

Ha olyan energiatakarékos megoldásokkal tudnak előrukkolni a gyártók, mint amilyeneket a háztartási gépeknél már használnak, akkor rengeteg áram lesz megtakarítható a jövőben: egyes számítások szerint 2020-ban már mintegy 120 TWh áram ára maradhatna a zsebünkben. Csak összehasonlításképpen: 2014-ben az EU teljes lakossági áramfogyasztása a hűtőszekrények vonatkozásában 37,55 TWh volt, tehát a harmada annak, mint amennyi áramot gamer PC-k modernizálásával megspórolhatnánk.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: eon.hu
Vissza
Hírfolyam