2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Vestas eddig 129 millió tonna szén-dioxidtól mentette meg a világot

A dán Vestas Wind Systems A/S az első olyan vállalat, amely több mint 100 gigawatt (GW) szélturbinát telepített a világon. Az aktuális Közép-amerikai Szélenergia projektben a 2018 év végén telepített 2 gigás turbinákkal a saját rekordjukat is megdöntötték.

A gyártó első, 1979-ben beüzemelt szélturbinája mindössze 30 kilowattos (kW) maximális teljesítményre volt képes. A Vestas máig több mint 66 ezer szélturbinát telepített a világ közel 80 országába. A legnagyobb szárazföldi szélerőmű egysége 4,2 MW-os.

A legnagyobb potenciált az Egyesült Államokban (több mint 22 GW) és Németországban (közel 14 GW) installálták a dánok, de az elmúlt évtizedekben Spanyolországtól Arubán, Kubán és Kenyán át Vietnamig –  sőt, egy 105 MW kapacitás erejéig – Magyarországon is  megjelentek.

„40 éve a szélenergia úttörőiként kezdtük, és ma az összes ügyfelünkkel és partnerünkkel rendkívül büszkék vagyunk arra, ahová eljutottunk” – fogalmazott Anders Runevad, a Vestas elnök-vezérigazgatója. A vállalat nem a múltjából él, az utóbbi években is növelni tudta a termelékenységét, az éves rendelési volumenrekordjait rendre felül tudta írni.

Szélenergiában nincs konkurenciája a Vestasnak Fotó: Vestas

2015-ben 8,943 MW volt a limit, 2016-ban 10,494 MW, 2017-ben 11,176 MW, és bár a pontos tavalyi számot majd csak február elején jelentik be, elképzelhető, hogy 13 GW-ra nő a rekord.

A dán gyártó üzembe állított eszközei óriási, összesen 129 millió tonna szén-dioxid kiváltására voltak képesek.

Összehasonlításképpen: ez 33 szénerőmű teljesítménye. Még szemléletesebb az elért eredmény, ha a Vestas 100 GW-ját a saját pályáján vizsgáljuk. Ehhez jó támpontot ad a Bloomberg, mely 2018 közepén azt közölte a világgal, hogy a telepített szél- és napenergia-kapacitások átlépték az egy terawattos (TW) határt. Vagyis: a Vestas az összes szél- és napkapacitás tizedét telepítette a világon.

Neked ajánljuk
2019-ben 1 millió napelemet telepítettek az Ikea-áruházak tetejére A világ jelentős részén már a megújuló energiaforrások a legolcsóbbak Látta már a világ megújulóenergia-térképét? Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam