2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez Európa legnagyobb úszó naperőműve

Megújulórekordokból Európában sincs hiány. Érdemes például közelebbről megismerni kontinensünk legnagyobb úszó naperőművét is, amely Piolenc közelében található.

Az építési munkálatok tavaly szeptemberben indultak: a szakemberek több mint 17 hektáron szereltek fel több mint 46 000 napelemet, amelyek körülbelül 

4700 háztartás ellátásához szükséges áramot termelnek.

Az O’Mega 1 elnevezésű projekt mögött Franciaország vezető megújulóenergia-ellátója, az Akuo Energy áll. A program finanszírozására a társaság nem csupán bankhiteleket vett fel, hanem a közösségi finanszírozást is segítségül hívta. Éppen az utóbbi miatt nyerte el végül a cég a Marianne d’Or nevű kitüntetést.

Európa legnagyobb úszó naperőműve Fotó: Trina Solar

Michael Katz, a Trina Solar szóvivője elmondta, hogy a vízre való építés volt a logikus, hiszen ha a napelemeket a szárazföldön helyezték volna el, akkor az konfliktust gerjesztett volna a földterület energetikai és mezőgazdasági használata mellett érvelők között. A tavak esetében ráadásul a napelemek kínálta árnyékolás miatt pozitív hatások érik a flórát és a faunát. A technikának ugyanakkor különleges követelményeknek kellett megfelelnie. Mindenekelőtt különösen jól kellett a rendszereket szigetelni, hogy a kábelek akár 20 éven át is működőképesek maradjanak. Olyan vezetékeket alkalmaztak, amelyek a vízre telepített offshore szélerőműveket és a szárazföldet kötik össze.

A kihelyezett napelemeket kettős üvegréteggel látták el, hogy azok az időjárási hatásoknak ellenálljanak.

Neked ajánljuk
Olyan, mintha Kína egyszerre két irányba indult volna el az energiaátmenet útján Zöldítésbe fogott a világ legnagyobb szénipari vállalata? Van-e jövőjük Kanadában a naperőműveknek? Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam