2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem atombiztos a brit atomenergia-fordulat

Az egész brit atomenergia-fordulatot lefékezheti, de akár le is állíthatja az, ha a Hitachi kivonul a Wylfa erőmű projektjéből – írja a The Guardian nyomán az Origo. Most minden azon múlik, hogy sikerül-e a finanszírozási kérdésekben konszenzusra jutni. 

A mérvadó japán gazdasági lapnál, a Nikkei-nél úgy tudják, a Hitachi igazgatótanácsa  inkább afelé hajlik, hogy szálljanak ki a 16 milliárd fontos (közel 6000 milliárd forintos) beruházásból, miután a jelek szerint nem sikerül megnyugtatóan rendezni a London és Tokió közötti vitás finanszírozási kérdéseket.

A vállalat eddig már közel 2 milliárd fontot költött a Wylfa erőműre, Anglesey-nél, ami a tervek szerint mintegy 5 millió háztartás energiaszükségletét szolgálná ki.

Ha a Hitachi otthagyja a fejlesztést, az nagy csapás lenne

azokra a londoni törekvésekre, melyek mentén a szigetország rohamtempóban szabadulna meg még működő szénerőműveitől és állítaná le korszerűtlen, régi atomerőműveit.

Bedőlhet a brit atomenergia-fordulat Fotó: Pixabay

Mindez érzékenyen érintené Japánt és a nukleáris technológiák szállításával foglalkozó ottani vállalatokat is. Az ázsiai ország ugyanis azon kevés országok egyike, mely rendelkezik az atomenergia polgári célú felhasználásához szükséges tudással és technológiával. A fukusimai katasztrófa után pedig a japánoknak különösen fontos lenne, hogy ezzel kapcsolatos presztízsüket visszanyerjék.

A walesi projektből való kilépésről szóló értesüléseket a Hitachinál nem erősítették meg, csupán annyit mondtak, még nincs döntés a kérdésről. Egyes vélekedések szerint valószínű forgatókönyv lehet az is, hogy nem lépnek ki a projektből, de felfüggesztik az abban való tevékeny részvételüket addig, amíg a két kormány nem rendezi el a pénzügyi vonatkozású kérdéseket. Belső források szerint a japán cég vezetésénél nagyon erősek azok a hangok, melyek a teljes kihátrálást sürgetik. Nem látják ugyanis biztosítottnak a finanszírozást, és egyes felső vezetők attól tartanak, ha London és Tokió nem egyezik meg, úgy a céget megroppanthatja a részvétel a hatalmas projektben.

Neked ajánljuk
6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Pótalkatrész érkezett Paksra Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam