2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímabarát átmenet előtt a hazai energetikai szektor

Az energiaellátás, s vele együtt az életminőség javítását, valamint az éghajlatvédelmet tűzte ki célul a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS-2). A tiszta, okos és megfizethető energiát biztosító energiapolitika sok pozitív változást hozhat.

„A magyar energiarendszer klímavédelmet és ellátásbiztonságot egyaránt garantáló átalakítása új lehetőségeket teremt, amelyekre építve hazánk a globális változások nyertesei közé kerülhet” – olvasható az Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság közleményében. 

A Nemzeti Energiastratégia 2011-es elfogadása óta végbement folyamatok egy új energiastratégia megalkotását indokolják. A dokumentum célja a tartósan működőképes, klímabarát átmenet elősegítése a hazai energetikai szektorban, szem előtt tartva az ország érdekeit, összhangban az uniós irányelvekkel. A kormány fenntarthatóan megfizethető energiát és tartósan megbízható ellátást kíván biztosítani a felhasználók számára.

Az új Nemzeti Energiastratégia koncepciója, a „tiszta, okos és megfizethető energia” kereteit négy fő célkitűzés határozza meg: a magyar fogyasztó középpontba helyezése, az energiaellátás biztonságának további erősítése, az energiaszektor klímabarát átalakítása, végül az energetikai innovációban rejlő és a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési lehetőségek kiaknázása.

A tiszta, okos és megfizethető energia került fókuszba Fotó: Pixabay

Mint írják, az új Nemzeti Energiastratégia előkészítése során a szakminisztérium felméri a szektor előtt álló rövid és középtávú feladatokat, javaslatot tesz a kezelésükre és a megvalósításukat szolgáló programokra. Az új stratégia a magyar energiapolitika fő irányait a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához (NÉS-2) igazodva összegzi majd.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével Magyarország fokozatosan áttér az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra. 

A második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia magában foglalja a Hazai Dekarbonizációs Útitervet, a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégiát és a Partnerség az Éghajlatért Szemléletformálási Tervet. 

Neked ajánljuk
Egyre stabilabb a délkelet-európai villamosenergia-piac V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam