2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország napelemekre cserélheti az egyik nukleáris erőművét

Az Európai Bizottság megadta a zöld jelzést, így a francia kormány megkezdheti a 300 MW kapacitású napelemparkok megépítését a fessenheimi nukleáris erőműnél.

„A támogatást a francia állam fogja folyósítani, és ezzel hozzájárul az EU környezetvédelmi céljaival összhangban lévő, az energiahatékonyságra és a megújuló forrásokból származó energia előállítására vonatkozó francia és európai célkitűzések eléréséhez; itt elképzelhető a minimális szintű állami támogatásoktól való eltérés” – ismertette a bizottság.

Mint kiderült, a pályázatot három szakaszra osztva valósítanák meg; az első a múlt év végén indult, és maximum 2019 végéig tart, és három csoportba sorolható telepítéseket foglalna magában: földre telepített napelemrendszereket; 500 kW és 8 MW közötti, épületek, üvegházak, gépjárműbeálló helyek vagy mezőgazdasági épületek tetején elhelyezett rendszereket; és 100-500 kW közötti kapacitású tetőre szerelt rendszereket.

A földre telepített napelemre vonatkozó tarifa várhatóan 50-70 euró/MWó között lesz, míg a nagyobb tetőre telepített rendszereknél 70-100 euró/MWó. A kisebb tetőre telepített rendszerek tarifája 80-110 euró/MWó között várható.

A fessenheimi erőmű Fotó: Wikimedia

Jövőre tervezik a Franciaország északkeleti részében, az alsace-i Haut-Rhin megyében 40 éve működő fessenheimi nukleáris üzem leszerelését. Biztonsági problémák miatt egynél több alkalommal előfordult, hogy ideiglenesen le kellett állítani az üzemet. A francia nukleáris biztonsági hatóság jelentésében az állt, hogy a reaktor nem nukleáris részeinek belső elárasztása idején megsérült az elektromos biztonsági rendszer. A javítások elvégzése után a reaktort ugyanazon év májusában újból csatlakoztatták a hálózathoz.

Neked ajánljuk
Magyarország atomenergia nélkül nem érné el a kitűzött kibocsátás-csökkentési célokat Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam