2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-tól betiltanák a gázkazánokat?

Brian vad Mathiesen, az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáját vezető dán kutató 2030-tól betiltaná az új gázkazánok telepítését. A javaslat elfogadásával drámai mértékben lehetne csökkenteni a háztartások energiafelhasználásából eredő szén-dioxid-kibocsátást.

Az európai végső energiafogyasztás mintegy felét a fűtés és melegvíz-előállítás teszi ki, amelynek 82 százalékát továbbra is fosszilis tüzelők (olaj, földgáz és szén) fedezik. Éppen emiatt

jelentős mértékben lehetne csökkenteni az európai háztartások energiafelhasználásából eredő szén-dioxid-kibocsátást az olaj- és gázkazánok betiltásával.

A dekarbonizáció lehetőségeit feltárni hivatott stratégia készítői igyekeznek egy olyan tervet vázolni, amelynek megvalósításával a háztartások fűtését és hűtését teljesen klímasemlegessé lehetne tenni.

Betiltanák a gázkazánokat Fotó: MTI/Marjai János

Az NrgReport összegyűjtötte az Euractiv által az Aalborg University kutatójával készített interjú legérdekesebb pontjait, illetve Brian vad Mathiesen legérdekesebb állításait:

  • A napelemes rendszerek és hőszivattyúk ugyanúgy elérhetetlenek a legtöbb ember számára, mint az alternatív meghajtású autók.
  • Az Európai Unióban található háztartások legkevesebb 50-70 százalékának fűtését az olaj és gáz helyett és azoknál jóval olcsóbban lehetne megoldani távfűtéssel és egyéb infrastrukturális fejlesztésekkel, például napkollektorok vagy termálvíz fokozott alkalmazásával.
  • Az EU 2050-es klímastratégiájának magában kellene foglalnia az olaj- és gázkazánok kivezetését is: a javaslat szerint új gázkazánok telepítését legkésőbb 2030-ig lehetne engedélyeztetni.
  • A legtöbb EU-tagország  jelenleg a gázfelhasználás bővítését, nem csökkentését tervezi.
  • Miközben az EU jelenleg csak a határkeresztező gáz- és villamosenergia-hálózati fejlesztéseket támogatja, elegendő hulladékhő áll rendelkezésre a teljes európai épületállomány fűtéséhez is.
Neked ajánljuk
Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Önfenntartó ház, hulladékból A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam