2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a szélturbina, amelynek futballpályányi lapátjai vannak

Alig telt el néhány nap az évből, de máris sorra mutatkoznak be az újabb megújulórekorderek. Ezúttal egy szélturbina hívja fel magára a világ figyelmét. A gigantikus létesítménynek ugyanis futballpályányi lapátjai vannak, és persze az elődjeihez képest jóval nagyobb hatékonysággal büszkélkedhet. 

Az óriási létesítményt megálmodó Siemens Gamesa szerint minden korábbi óriási turbinánál hatékonyabb és nagyobb teljesítményre képes új modelljük, melyet elsőként angliai vizekbe telepítenek. A 10.0-193 DD jelzésű fejlesztés

30 százalékkal több energiát termelhet, mint a már üzemben lévő változatok.

A gigászi szélturbina 94 méter hosszúságú pengéket kap. Ez a méret megegyezik a futballpályák kötelezően előírt hosszával. A 10 megawattos névleges teljesítmény pedig már csak hab a tortán. 

Így néz ki az óriási szélturbina Fotó: Siemens Gamesa

A jelenlegi legnagyobb ilyen létesítmény egyébként az Aberdeen partjainál működő 8,8 megawattos teljesítményű monstrum. Most ezt fogja lepipálni az új gyártmány, amelyből az elsőt a tervek szerint először idén ősszel telepítik.

A Siemens közlése szerint 20 darab ilyen berendezés elég lenne Liverpool teljes energiaellátásához. Az pedig külön öröm, hogy a tervek szerint az óriási turbina három éven belül sorozatgyártásba is kerülhet.

Neked ajánljuk
Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Szélturbina-technikusnak megéri tanulni Véget ért a szezon, rekordot döntött a balatoni hajózás Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam