2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a szélturbina, amelynek futballpályányi lapátjai vannak

Alig telt el néhány nap az évből, de máris sorra mutatkoznak be az újabb megújulórekorderek. Ezúttal egy szélturbina hívja fel magára a világ figyelmét. A gigantikus létesítménynek ugyanis futballpályányi lapátjai vannak, és persze az elődjeihez képest jóval nagyobb hatékonysággal büszkélkedhet. 

Az óriási létesítményt megálmodó Siemens Gamesa szerint minden korábbi óriási turbinánál hatékonyabb és nagyobb teljesítményre képes új modelljük, melyet elsőként angliai vizekbe telepítenek. A 10.0-193 DD jelzésű fejlesztés

30 százalékkal több energiát termelhet, mint a már üzemben lévő változatok.

A gigászi szélturbina 94 méter hosszúságú pengéket kap. Ez a méret megegyezik a futballpályák kötelezően előírt hosszával. A 10 megawattos névleges teljesítmény pedig már csak hab a tortán. 

Így néz ki az óriási szélturbina Fotó: Siemens Gamesa

A jelenlegi legnagyobb ilyen létesítmény egyébként az Aberdeen partjainál működő 8,8 megawattos teljesítményű monstrum. Most ezt fogja lepipálni az új gyártmány, amelyből az elsőt a tervek szerint először idén ősszel telepítik.

A Siemens közlése szerint 20 darab ilyen berendezés elég lenne Liverpool teljes energiaellátásához. Az pedig külön öröm, hogy a tervek szerint az óriási turbina három éven belül sorozatgyártásba is kerülhet.

Neked ajánljuk
Ismét rekordot döntött a Tesla A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) A nyirkos őszi erdő gombahatározóért kiált Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál Súlyosan veszélyeztetett békaporontyok születését ünnepli a Chilei Nemzeti Állatkert
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam