2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetvédelmi okokból Szlovénia módosított a vízerőmű-építéseken

Szlovénia eláll a vízerőmű építésének projektjétől a Mura több szlovéniai szakaszán – jelentette be Jure Leben szlovén környezetvédelmi miniszter. Az első ilyen létesítmény a magyar határhoz közeli Hrastje-Mota település mellett kapott volna helyet.

A bejelentés mellett a tárcavezető Miguel Clüsener-Godttal, a UNESCO Ember és bioszféra című programjának vezetőjével közösen bemutattak egy tanúsítványt, amely szerint a Murát bioszféra-övezetnek nyilvánították.

Az új szlovén kormány koalíciós megállapodásban kötelezte magát, hogy leállítja a vitatott szlovén vízerőmű építését a Murán,

ami ellen az elmúlt években számos környezetvédő szervezet tiltakozott.

Az erőmű építésével megbízott állami konzorcium az előkészületekre eddig 10 millió eurót költött, az állítva, hogy a vízerőmű használata segít Szlovéniának abban, hogy teljesítse kötelezettségét, miszerint néhány éven belül az energiafelhasználás 25 százalékát zöldenergia teszi ki az országban.

Környezetvédelmi okokból Szlovénia módosított a vízerőmű-építéseken Fotó: Pixabay

A környezetvédelmi szervezetek szerint a vízerőmű megépítése veszélyeztette volna a Mura természetes turisztikai lehetőségeit, csökkentette volna a föld alatti vizek szintjét, ami veszélyeztette volna az ivóvízellátást, továbbá az ökológiai kár is sokkal nagyobb lett volna, mint azt a környezeti hatástanulmányokban bemutatták.

Neked ajánljuk
A napelemek évente 11 ezer tonna szén-dioxidtól mentik meg a bécsieket Évente tizenhatezer tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez Angliában az e-mailezés A magenta az új zöld – példaértékű teljesítmény a Telekomnál A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam