2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A britek két napig főleg a szélre bízták az áramellátásukat

A britek hisznek és bíznak a szélenergiában. Ezt jól példázza az is, hogy két teljes napig a szélerőműparkok biztosították az Egyesült Királyság fő áramforrását. A szél részesedése így a brit árammixben január 12-én átlépte a 38 százalékot, másnap pedig a 39,6 százalékot.

A brit szélerőműparkok össztermelése a két nap alatt meghaladta az 516 gigawattórát (GWh), ami azt jelenti, hogy a szél volt ez idő alatt a fő áramforrás az Egyesült Királyságban. A biomassza-erőművek január 12-én 26,9 GWh-t termeltek, január 13-án a 29,1 GWh-t, amely 4, illetve 4,5 százalékos szeletet  hasított magának a napi brit energiamixből.

Két napig a szél volt a britek fő áramforrása Fotó: Maxpixel

A szén 1,7 és 2,28 százalékig, a kombinált ciklusú gázturbinás erőművek előbb 32,52, majd 28,9 százalékig jutottak, ami mindkét esetben jócskán meghaladja a brit nukleáris erőművi teljesítményt (21,3, illetve 22,2 százalék).

A brit szélenergia szárnyalása gyakorlatilag folyamatos: 2018. november 28-án a tengerben álló platformok képesek voltak Nagy-Britannia villamosenergia-fogyasztási igényeinek 33 százalékát lefedni. Ám ez a rekord már most az év elején megdőlt.

Neked ajánljuk
A paksi bővítéssel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz a villamos energiát illetően Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam