2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulókkal és a természet rehabilitációjával a klímaváltozás ellen

Áttérés a teljesen tiszta energiával működő világra és a természetes éghajlati megoldások megvalósítása – egy friss kutatás szerint mindkettőre szükség van ahhoz, hogy a kritikus szint alatt tarthassuk a globális felmelegedést. 

Phys.org portálon megjelent összefoglaló szerint új klímamodellt dolgozott ki a globális éghajlati válság megoldására a Sydney-i Műszaki Egyetem kutatócsoportja a Melbourne-i Egyetemmel és a Német Repülési Központtal (DLR – Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt eV). A szakemberek azt állítják, hogy

sikerült elkészíteniük a történelem eddigi legmodernebb energiamodelljét, mely a természet kínálta megoldásokat használja.

„Nem tudjuk teljes mértékben megjósolni a jövőt, de a fejlett modellezés lehetővé teszi számunkra, hogy elkészítsük a legjobb forgatókönyveket a 21. században alkalmazható, globális energiarendszer létrehozásához” – mondta korábban dr. Sven Teske, a Sydney-i Egyetem fenntartható jövőt kutató intézetének kutatási igazgatója.

A globális felmelegedés megállításához elengedhetetlen a megújulókra való áttérés Fotó: Pixabay

Az új, globális modellel a készítői szerint lehetséges a párizsi klímacsúcson vállalt szükséges kibocsátáscsökkentések elérése, és ehhez alapvetően két dologra van szükség. Az egyik, hogy a világnak 100 százalékban át kell állnia 2050-ig a megújuló energiára épülő energiarendszerre, a másik pedig az, hogy helyre kell állítani az erdők és más megrongált, elpusztított természetes ökoszisztémák státuszát.

Úgy vélik, hogy ezek a drasztikus klímarehabilitációs intézkedések lehetővé tennék, hogy egyetlen generáción belül a légkörből (a növényekbe és a talajba felszívódva) 2050-ig kivonódjon mintegy 400 milliárd tonna szén-dioxid, mely történelmi léptékben mérve pillanatokon belül megteremtené a negatív kibocsátási mérleg lehetőségét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam