2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az atom után a szénerőműveket is bezárják Németországban

A német kormány a fukusimai atomkatasztrófa után, biztonsági meggondolásokból döntött arról, hogy nem építenek új atomerőművet, és valamennyi működőt belátható időn belül leállítják. Most arról is döntés született, hogy a környezet védelme érdekében legkésőbb 2038-ig minden szénnel működő erőmű működését beszüntetik.

Változás a német energiaiparban

A környezetvédő szervezetek régi követelésére, az üvegházhatás csökkentése érdekében most a szénnel működő erőművek fokozatos leállításáról született döntés. Azok jelenleg a felhasznált energia csaknem 40 százalékát adják az országban.

Fotó: Pexels.com

2038-tól már egyik sem működik majd, de lehetséges, hogy már 2035-re megvalósul a terv. Azonban az biztos, hogy a következő 4 évben leállítják a 12 GW-nál nagyobb teljesítményű szénerőműveket. A Greenpeace környezetvédő szervezet mindenesetre elfogadhatatlanul távolinak minősítette a 2038-as határidőt.

Az ügyben szakbizottság döntött, amelyben az energiaipar, a tudomány, a környezetvédelem szakértői és szakszervezetek képviselői vettek részt. A bizottság abban is megállapodott, hogy kártérítést kapnak az energiaszolgáltatók csakúgy, mint a térségek, amelyekben leállítják a barnaszénbányászatot.

Az USA-ban nem fordul a kocka

Németországgal ellentétben a Trump-adminisztráció elengedi a széntüzelésű erőműveknek, hogy használják azt a füsttisztító megoldást, amelyet évtizedekig kötelezővé tettek számukra, és ami véget vetett az ónos esőzések sorozatának. 

Neked ajánljuk
Európa a zöldhidrogénre is fókuszál Geotermális távfűtési rendszer szolgálja a mátészalkaiakat A fosszilis anyagok égetéséből származó légszennyezettség felel a 2018-as halálesetek 20 százalékáért Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam