2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Főtáv negyvennél is több új fővárosi fogyasztót kapcsol távhőre

Folytatódnak a Főtáv energiahatékonysági fejlesztéseit és az új fogyasztók hálózatra kapcsolását támogató európai uniós pályázat munkálatai. A korszerűsítésekkel jelentős villamosenergia-megtakarítás várható, és javulhat Budapest levegőjének minősége is.

A Főtáv a pályázat keretében Budapest tíz kerületében (I., III., IX., X., XI., XIII., XIV., XVIII., XX., XXI.) összesen mintegy 220 hőközpont esetében végez keringetőszivattyú-cserét, és további 5 saját tulajdonban lévő hőközpontot újít fel. Mivel az Észak-budai Fűtőmű területén található fűtőművi kazánokhoz tartozó visszakeringető szivattyúk a fűtőművel egyidősek, energetikai mutatójuk elmarad a mai elvárásoktól, így felújításra szorulnak. A korszerűsítéssel jelentős villamosenergia-megtakarítás várható.

A távhőszolgáltatás versenyképességének megőrzése érdekében a korszerűtlen hőközponti szivattyúk cseréje is indokolt, energiahatékony típusra. A fűtési szivattyúcserék emellett emelik a hőközpontok üzem- és szolgáltatásbiztonságát, valamint elősegítik a fűtési rendszerek kiegyenlített és zajtalan üzemét.

Ezenfelül az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása számos előnnyel jár, úgymint Budapest levegőminőségének javítása, az új fogyasztók versenyképes áron történő hőellátása, valamint a fosszilisenergiahordozó-megtakarítás. Ezenfelül a vállalat új távhővezetékpárok létrehozásával hozzájárul az energetikai korszerűsítések miatt csökkenő fogyasztás, a hőpiac-zsugorodás lassításához. Ez összhangban van a Nemzeti Energiastratégia 2030 céljaival, amely szintén a budapesti távhőpiac jelentős bűvölését célozza. A negyvennél is több új budapesti fogyasztó között található irodaház, lakópark, társasház, iskola, piac és gyógyfürdő is

Fotó: pixabay

Neked ajánljuk
Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: bdpst24.hu
Vissza
Hírfolyam