2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Naperőműtelep épül Heréden

Szerencsére egyre többen gondolkodnak környezettudatosan nálunk is, lassan ráeszmélünk arra, milyen nagy segítséget nyújt a természet: nemcsak a bolygót kíméljük a zöldenergia hasznosításával, de hosszú távon gondolkodva költséghatékonyabbá is tehetőek az így nyert energiára épülő ipari parkok.

Jó hír, hogy újabb naperőműtelep épül, ezúttal a Heves megyei Heréd községben. Kómár József, Heréd polgármestere szerint kanyargós út vezetett idáig.

Fotó: Pexels.com

Régebben a falu szélerőműtelep megvalósításával kacérkodott, ám ez a projekt, miként az ország más részein is, az elképzelések szintjén megrekedt. Szerencsére ezzel párhuzamosan felértékelődött a napenergia jelentősége, s a vezetés időben lépett.

A naperőmű gyűjtőfogalom, amely a napenergiát felhasználó erőműfajtákat foglalja magába. Működési elve: a napból származó sugárzást alakítják át emberi célokra felhasználható energiává, elektromos árammá vagy akár hővé.

A naperőmű előnye, hogy működése nem jár semmiféle melléktermék kibocsátásával, így környezetkímélően működik.

A napsugárzás kifogyhatatlansága miatt megújuló energiaforrás. Hátránya a magas telepítési költség, valamint a napsugárzástól függő rendkívül váltakozó teljesítmény és az egyenetlenül előállított energia nehéz tárolhatósága.

Hamarosan átadhatják a herédi naperőműparkot, ami kézzelfogható haszonnal jár majd az ott élő emberek számára. A beruházás majdnem elkészült, már csak a kábelezés van hátra, amire az időjárás kedvezőbbé válása után keríthetnek sort.

Neked ajánljuk
Áfonyák millió teremnek a sivatagi napelempark alatt A napelemeket sem kíméli a koronavírus Itt a napelemes FlixBus A legapróbb fogyasztók is nagy változásokat érhetnek el Összeomolhat a világ egyik legmagasabb aktív vulkánja (képgalériával)
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam