2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan szélenergiával állítanak elő hidrogént

Az Energie des Nordens és a Lübecki H-Tec Systems szerződést írt alá egy hidrogéngyártáshoz szükséges PEM elektrolizátor vásárlására. A tervek szerint 2020-tól indulhat a projekt, melynek köszönhetően 20 000 fogyasztót láthatnak el energiával.

A schleswig-holsteini Haurupban az elektrolizátor 2020-tól a többlet-szélenergiából évente mintegy hárommillió kilowattóra energiát fordít hidrogéntermelésre, amely a gázhálózatba kerül. Ebből a célból az Energie des Nordens megújuló energiával foglalkozó vállalat és a lübecki H-Tec Systems gyártója egy PEM elektrolizátorról szóló vásárlási szerződést írt alá. Az újonnan kifejlesztett berendezés névleges teljesítménye egy megawatt – írja az Agrotrend a topagrar.com nyomán. 

Az üzem a Greenpeace Energy szélenergiából származó gázt fogyasztó közel 20 000 ügyfelét látja majd el.  

„Az új elektrolízis-technológiával új tapasztalatokat gyűjtünk a többlet-szélenergia tárolásáról a gázhálózatban és a villamosenergia-hálózat stabilizálásáról, amely erősen igénybe vett ebben a szélben gazdag régióban” – magyarázta Sönke Tangermann, a Greenpeace Energy vezérigazgatója és az Energie des Nordens GmbH & Co.KG (EdN). egyik vezetője. 

Szélenergiával gyártanának hidrogént Fotó: Pixabay

A megújuló gáz tárolható a meglévő gázhálózatban, és ha szükséges, a rugalmas gázüzemű erőművekben, Németországban bárhol újra energiává alakítható: „Egy 100 %-os megújuló energiával rendelkező energiarendszerben, például a hosszú, sötét időszakokban, amikor a nap nem süt, és a szél heteken át csak gyengén fúj, teljes ellátásbiztonságunk van” – tette hozzá Tangermann.

A gyártó ígérete szerint az új H-Tec elektrolizátor nemcsak hidrogént termel, hanem olyan gyorsan reagál, hogy a hálózat üzemeltetője által küldött jelek hatására megnövelheti vagy leállíthatja teljesítményét, és ezáltal elősegíti a villamosenergia-hálózat stabilizálását.

Neked ajánljuk
Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper A klímaváltozás hatására a gyöngyipar fénye is megkophat Négyezer nyugdíjasnak ajándékoz olvasnivalót a Ringier Videó a fővárosi állatkert párduchölgyéről
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam