2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási napenergia-rekord Németországban

2018-ban rengeteg, mintegy 3 gigawatt (GW) napelemes kapacitással bővült a német villamosenergia-hálózat – derült ki a német államszövetségi hálózati ügynökség tájékoztatásából. Ennek köszönhetően az ország a kumulált napenergia-termelési kapacitása majdnem elérte a 46 GW-ot. 

A rekordnak köszönhetően a mérleg tovább billent a megújulók felé a hagyományos erőművekkel szemben, miután tavalyelőtt már a zöldenergia-forrású termelőkapacitásból (112,5 GW) állt több a német hálózat rendelkezésre, mint a hagyományosokból (105,1 GW).

Bundesnetagentur adatai szerint 2960 MW új PV-kapacitást telepítettek és kapcsoltak rá 2018-ban a hálózatra. Ez azt jelenti, hogy csak a december plusz 376,5 megawatt kapacitást hozott. Ez több, mint a teljes magyar napelemes potenciál.

Németországban rengeteget nőtt a napenergia-kapacitás Fotó: Pixabay

A bejelentett rekordtól nem teljesen függetlenül, Németországban változott az állami támogatás; februártól pedig életbe lépett az új regula. A tavaly ősszel elfogadott rendszer lényege, hogy

a kereskedelmi és ipari méretű napelemparkok támogatását az állam átlagosan mintegy ötödével visszavágta.

A 20 százalékos támogatáscsökkentés azt jelzi, hogy Németországban úgy gondolják: kevesebb ösztönzővel is tovább hasít majd az iparág.

Neked ajánljuk
Európa a zöldhidrogénre is fókuszál Geotermális távfűtési rendszer szolgálja a mátészalkaiakat Soha nem látott hőmérsékletváltozás következett be Németországban egy hét alatt A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam