2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar kutatók világítottak rá a fényszennyezés csökkentésére

A fényszennyezés veszélyt  jelent a természeti környezetre, illetve az emberi egészségre is. A legújabb kutatások szerint azonban ki lehetne építeni olyan közvilágítást, amely megoldást jelentene a problémára. 

 A „Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén” című projekt első fő eredménye, hogy lehetséges olyan közvilágítást kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezést, és emellett a funkcióját is megfelelően teljesíti.

Magyar kutatók segítségével sikerült  kifejleszteni egy nemzetközi szinten is egyedülálló közvilágítási rendszert. Két településen, Bárdudvarnokon és Répáshután fejezték be az elavult közvilágítás korszerűsítését az új technológiával.

Az újonnan kiépült közvilágítás az első Magyarországon, amelynek a megvalósításában elsődleges szempont volt a fényszennyezés csökkentése.

Az új világítás normál és éjszakai (22 és 4 óra közötti) állapota is látszik a felvételen Fotó: fennyszennyezes.hu

A kutatási projekt egyik elsődleges célját az ELTE Savaria Egyetemi Központ kutatói elérték: az új rendszer előzetes felmérése és összehasonlítása a korábbi világítással egyértelműen igazolja, hogy

lehet olyan közvilágítást tervezni és kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezés hatásait úgy, hogy közben a berendezés teljesíti a feladatát.   

A tervezésnél két szempontot vettek figyelembe:

  • a lámpa csak meleg fehér fényt bocsásson ki, minimális kék sugárzással. A mellékutakon este 10 óra után a világítás gyengül egy kicsit (a csökkent forgalomnak megfelelően), és ekkor a már biológiai szempontból legoptimálisabb borostyánsárga fénnyel világítanak.
  • Az égbolt irányába közvetlenül ne világítsanak a lámpatestek. Ezzel segítik azt is, hogy a településekkel érintett Zselici, illetve Bükki Csillagoségbolt-parkban tovább javuljon az égbolt állapota.

A kiépült közvilágítások jóvoltából a települések és környezetük egyben kutatóhelyként is szolgálnak. Kiderült továbbá, hogy a korszerű világítás jelentős energiamegtakarítást is jelent. 22 és 4 óra között a felhasznált energiamennyiség közel felére csökken a korábbi rendszerhez képest. 

A kutatás részleteiről itt lehet bővebben olvasni. 

Neked ajánljuk
Tartaléklángon Európa gáz- és áramfogyasztása A világon elsőként magyar kutatók részvételével térképezték fel keresőkutyákkal a sakálok jelenlétét A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál A nyirkos őszi erdő gombahatározóért kiált
Tovább a forrásra: fenyszennyezes.hu
Vissza
Hírfolyam