2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta levegő nélkül tiszta energia sincs

Kínában komoly problémát okoz a légszennyezettség: a városok szinte megfulladnak a szmogban. Ha azonban az ázsiai állam vehemensebben harcolna a tiszta levegőért, akkor nemcsak a halálesetek számát csökkenthetné, de egyúttal a napelemek hatékonyságát is megnövelhetné. 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évente Kínában nagyjából 1,6 millió ember hal meg a légszennyezettség következményei miatt. A távol-keleti ország éppen ezért döntött a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása mellett, és vezetett be agresszív intézkedéseket a légszennyezés visszaszorítására.

Az egyik intézkedés az volt, hogy az állam egyre nagyobb mértékben fektetett és fektet be a napenergiába, s a jövőben is kiemelten kezeli a fotovoltaikus létesítmények kiépítését. Ez azonban nem elég:

a szmog akkora, hogy már a napenergiás rendszerek működtetését is veszélyezteti.

Kínában elviselhetetlen a szmog Fotó: Flickr

LENNE MEGOLDÁS

Merce Labordena, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola klímakutatója és a kollégái kiszámították, hogy Kína 2040-ig a jelenleg is üzemelő és a jövőben átadandó fotovoltaikus rendszerek segítségével évente 85-158 terawattóra áramot termelhet, de csak akkor, ha sikerült az energiaszektor, a közlekedés, az ipar és a háztartások károsanyag-kibocsátását teljesen visszaszorítani.

Tiszta energiához tiszta levegő is kell Fotó: Pixabay

Amennyiben tisztább lesz a levegő, úgy országosan átlagosan 11 százalékkal erősebb lesz a napsugárzás, aminek köszönhetően 10 százalékkal több áram termelhető. Pekingben ugyanakkor a napsugárzás csak 8 százalékkal lenne erősebb, míg például Csungkingban 26 százalékkal. A napenergiás áramtermelésből ráadásul a levegő tisztaságán javító intézkedések költségeinek 13-17 százalékát fedezni lehetne. 

Neked ajánljuk
Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Tiszta áramot tölthet, aki MOL Plugee töltőt választ Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam